Studeren en alcohol: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En meestal is het niet de handigste combinatie. Of toch wel? Recent wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen met een bakkie op beter in staat zijn creatieve oplossingen te bedenken.

Voor dit onderzoek van de Mississippi State University kregen twintig proefpersonen wodka-cranberrycocktails voorgeschoteld tot hun alcoholpromillage in de buurt kwam van 0,75, de legale (rij)limiet in Amerika. Vervolgens moesten zij een woordassociatietest doen, de zogenaamde Remote Associates Test (RAT). Wat bleek? De proefpersonen gaven niet alleen meer goede oplossingen, maar kwamen hier ook sneller mee dan de nuchtere controlegroep.

Minder concentratie, meer spontane inzichten

De initiator van het onderzoek, professor Andrew Jarosz, wilde graag weten of het echt zo is dat drinken de creativiteit stimuleert, omdat schrijvers en kunstenaars dit vaak beweren. Hij heeft hiervoor nu wetenschappelijk bewijs. Alcohol zorgt ervoor dat je je niet blindstaart op slechts één oplossing, is de verklaring van de wetenschapper. Juist doordat je concentratievermogen afneemt en je je minder focust op wat het eerst in je opkomt, komt er ruimte voor alternatieve, spontane inzichten. En dat is handig bij bijvoorbeeld brainstorms.

Kanttekening

Oké, kleine kanttekening: het onderzoek werd gehouden onder slechts twintig personen. En je creatief en probleemoplossend vermogen wordt niet onbeperkt gestimuleerd door alcohol. Er zitten grenzen aan het aantal drankjes dat hierbij helpt. Komt het alcoholpercentage in je bloed ver boven de 0,08 procent, dan zul je goede en minder goede ideeën niet zo goed meer kunnen onderscheiden en wordt je bijdrage dus minder waard, zo stelt Jarosz. Je hebt dus helaas geen reden (erbij) om helemaal los te gaan.

Wodka-cranberry?

Is wodka-cranberry niet zo je ding en drink je liever een biertje? No worries, ook daarmee word je creatiever. Het maakt namelijk niet uit wat voor alcohol je nuttigt, zeggen de wetenschappers. In onderzoeken wordt de cocktail vaak gebruikt omdat je deze goed kunt doseren naar verhouding van iemands lichaamsgewicht. Dus misschien binnenkort zelf maar eens uitproberen met je studiegenoten op een zonnig terras?