Studenten die niet goed genoeg presteren moeten vroegtijdig van de studie gestuurd kunnen worden. Dat vindt de Utrechtse rector magnificus Bert van der Zwaan. Volgens hem falen er nu namelijk te veel studenten, en dat kan voorkomen worden.

Statistieken berekenen slagingskans

“We kunnen statistisch inmiddels heel precies voorspellen hoeveel kans studenten hebben om een master te halen, op basis van de cijfers op de middelbare school voor Engels en wiskunde en het eerste tentamen dat ze hier halen”, zegt Van der Zwaan in een interview met Trouw. Van der Zwaan onderbouwt zijn mening met de uitvalcijfers van universiteiten: 25 procent van de studenten stopt vroegtijdig met zijn of haar studie. “Ik zou in het eerste jaar al tegen studenten willen zeggen: de kans is 95 procent dat jij je studie niet haalt, jij kunt beter naar een andere studie op de universiteit dan wel hogeschool”, aldus Van der Zwaan.

Studentenorganisaties zijn sceptisch

Van der Zwaan stuit echter op felle kritiek. Studentenorganisaties zijn het niet eens met zijn uitspraak. Volgens Tariq Sewbaransingh, de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, schrikt een selectie studenten zelfs af. Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is kritisch: volgens voorzitter Rhea van der Dong spreekt een dergelijke regeling het verkeerde type student aan. “Wil je alleen topstudenten binnenhalen, of wil je ook studenten die nu een zes hebben maar met de juiste begeleiding achten halen? Volgens mij is dat laatste veel belangrijker voor de samenleving”, stelt Van der Dongen.

Toegankelijkheid moet niet in gevaar komen

De vereniging van universiteiten VSNU kan zich echter in beide standpunten vinden. Universiteiten moeten toegankelijk zijn en blijven, maar moeten wel de vrijheid hebben om een selectie uit te voeren, vindt de vereniging. “Dat is uiteindelijk in het belang van de opleiding en daarmee in het belang van de student”, aldus een woordvoerder.