Als je studeert aan een van de vier Nederlandse TU’s, dan kun je niet meer om ze heen: buitenlandse studenten. Het aantal buitenlandse studenten aan Nederlandse technische universiteiten was nog nooit zo hoog. Eén op de drie studenten daar komt uit het buitenland.

Verdriedubbeld

Nederland wordt dus een steeds populairder studieland onder buitenlandse studenten, zo blijkt uit cijfers die het Financieele Dagblad heeft opgevraagd bij het Nuffic. Sinds 2006 is het absolute aantal buitenlandse studenten verdriedubbeld naar 12.038 dit schooljaar (2017/2018). De top 5 van landen waar de meeste buitenlandse TU-studenten vandaan komen bestaat uit Duitsland, China, India, Italië en Griekenland. Wie studeren er aan welke universiteit?

  • TU Delft: totaal 5212 buitenlandse studenten, waarvan de meeste uit India en China.
  • Universiteit Wageningen: totaal 2700 buitenlandse studenten, waarvan de meeste uit China en Duitsland.
  • TU Twente: totaal 2470 buitenlandse studenten, waarvan de meeste uit Duitsland.
  • TU Eindhoven: totaal 1656 buitenlandse studenten, waarvan de meeste uit India en China.

Ten koste van?

Er is discussie opgelaaid over de hoeveelheid buitenlandse studenten in Nederland. Critici zijn bang dat de buitenlandse student de plaats inpikt van de Nederlandse student en dat ons onderwijs teveel ‘verengelsd’. Als bepaalde opleidingen te vol dreigen te worden, kunnen universiteiten een numerus fixus, ofwel lotingsysteem, invoeren. Aan de Nederlandse TU’s hebben vier studies een numerus fixus. Volgens de TU Delft komen Nederlandse studenten bovengemiddeld goed door de procedure heen, maar kan de universiteit zelf niks doen aan de samenstelling van een collegezaal. Uni’s mogen namelijk niet selecteren op basis van afkomst en mogen Nederlandse studenten geen voorrang geven.

Universiteiten roepen het kabinet dan ook op om na te denken over deze situatie; het is waarschijnlijk dat het aantal buitenlandse studenten de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Ondertussen wordt er gefluisterd dat universiteiten juist buitenlandse studenten aan zouden trekken omdat ze geld aan hen kunnen verdienen, maar dat is volgens de TU’s absoluut niet waar. Studenten kosten ook geld, en als buitenlandse studenten komen studeren is dit voor de uni net kostendekkend.

Wat vind jij, moeten Nederlandse studenten voorrang krijgen op buitenlandse studenten? Of is het, hoe meer zielen, hoe meer vreugd?