In augustus werd door een rechter bepaald dat DUO geen reisgegevens van studenten mag opvragen bij Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart. Dit deed DUO om te controleren of studenten fraudeerden met de uitwonende beurs. DUO is in hoger beroep gegaan, met succes: afgelopen maandag bepaalde de hoogste bestuursrechter van Nederland dat DUO deze gegevens wél mag opvragen. Waarom krijgt DUO nu toch gelijk?

Gerechtvaardigd

Simpel: volgens de rechter heiligt het doel de middelen. DUO maakt inderdaad inbreuk op de privacy van studenten door hun reisgeschiedenis uit te pluizen, maar volgens de Centrale Raad van Beroep is dit gerechtvaardigd om fraude met de uitwonende beurs op te sporen. Van de CRB mag DUO de reisgegevens als aanvullend bewijsmateriaal gebruiken; er moet dus nog wel meer bewijs van de fraude zijn. Hoe DUO dit verzamelt houdt ze geheim; er is wel bekend dat DUO huisbezoeken heeft gedaan om te controleren of een student wel op het opgegeven adres woonde. Sinds de uitspraak van augustus heeft DUO Translink niet meer om reisgegevens gevraagd, maar vanaf nu mag dat dus weer.

Steeds minder fraudeurs

Oppassen geblazen dus als je stiekem profiteert van de uitwonende-centen terwijl je nog bij je moeder bivakkeert. De afgelopen jaren had DUO 377 studenten in het vizier voor fraude. Dit zullen er steeds minder worden: je krijgt namelijk alleen nog een uitwonende beurs als je vóór september 2015 al bezig was met je opleiding. Straks moet iedereen lenen en alles terugbetalen. Tot die tijd houdt DUO je in de gaten!