Wie een bèta- of technische studie aan de Universiteit Twente wil gaan doen, loopt de kans om binnenkort niet zomaar meer te worden toegelaten. De universiteit dreigt namelijk met een studentenstop. Volgens de universiteit is dit nodig om de kwaliteit van het onderwijs en het kleinschalige karakter van de opleiding te kunnen waarborgen.

12.000 studenten

Het maximumaantal dat de universiteit tegelijkertijd kan onderwijzen is volgens bestuursvoorzitter Victor van der Chijs 12.000 studenten. Inmiddels staat de teller op 11.000 studenten.

Slecht nieuws voor bedrijven

De studentenstop is niet alleen slecht nieuws voor studenten, maar ook voor technologiebedrijven uit de regio. Waarom? De bedrijfstak groeit zo hard dat er grote personeelstekorten dreigen te ontstaan. Technische bedrijven staan daarom te springen om pas afgestudeerde, nieuwe medewerkers. “Studenten waarderen de kleinschaligheid op de universiteit, maar wij hebben echt meer aanwas nodig”, zegt een woordvoerder van Thales Nederland, een belangrijke werkgever in de regio. 'We kunnen het ons niet veroorloven de groei van de techniekstudenten te remmen, en al helemaal niet in deze regio.”

Ook Dennis Schipper, directeur van technologiebedrijf Demcon, maakt zich zorgen over de studentenstop. “De talenten aan de UT en Saxion zijn de reden dat wij een bloeiende maakindustrie hebben en waarom bedrijven naar Twente verhuizen. Als dat opdroogt, is dat een bedreiging voor de groei van ondernemingen”, aldus Schippers.

Baangarantie

Toch is de Universiteit Twente niet van plan om meer studenten toe te laten. Volgens de universiteit is dat ook in het voordeel van bedrijven. Bedrijven hebben meer aan goed opgeleide, kundige studenten dan aan méér studenten met een mindere opleiding.

Voor studenten is de studentenstop daarmee niet alleen maar negatief. Kom je in aanmerking voor de opleiding, dan ben je verzekerd van een kwalitatief goede opleiding én van een baan na afloop van je studie.