Maastricht wordt steeds populairder als studentenstad, zowel onder Nederlandse als buitenlandse studenten. Het aantal studenten dat naar de stad verhuist groeit, maar daarmee blijkbaar ook de overlast die buurtbewoners ervaren. Daarom geldt er vanaf dinsdag 9 januari een ‘studentenstop’ in 87 straten van Maastricht. Verhuurders mogen woonruimte in die straten niet meer aan nieuwe studenten verhuren.

Overlast

Al jaren wordt er in de binnenstad geklaagd over studenten die ’s nachts herrie zouden maken en hun fiets op de stoep parkeren. In totaal telt Maastricht op dit moment zo’n 20.000 studenten. Volgens een inventarisatie zijn er zelfs straten waar (bijna) alleen maar studenten wonen. Daarom werd er vorig jaar al een lijst opgesteld van 71 straten waar vrijgekomen woningen niet meer aan studenten verhuurd mogen worden. Daar worden door de gemeente Maastricht nu nog 16 straten aan toegevoegd, waardoor er vanaf 9 januari een ‘studentenstop’ geldt op 87 straten. In totaal heeft Maastricht 1402 straten; al met al ruimte genoeg, zou je denken.

Tekort aan studentenkamers

Die ruimte is ook hard nodig. De Universiteit Maastricht waarschuwde afgelopen december nog voor een ernstig tekort aan woonruimte voor studenten. Als er niets gedaan wordt, is er bij de start van het schooljaar 2018/2019 een tekort van 500 kamers. De gemeente gaat dan ook juist inzetten op het uitbreiden van het aantal studentenkamers in de stad, maar dan niet in die 87 straten.