We schreven het al eerder: als je gegarandeerd een baan wil na je opleiding, is leraar worden een goede keuze. Maar nu wordt het financieel óók nog aantrekkelijker om te leren hoe je voor de klas moet staan. Het kabinet heeft besloten om alle studenten die een lerarenopleiding volgen de eerste twee jaar (!) 50 procent korting te geven op hun collegegeld.

Meer jongeren het onderwijs in

Het kabinet wil de drempel om te gaan studeren verlagen voor alle jongeren van Nederland. Daarom hoeven nieuwe studenten vanaf volgend schooljaar in hun eerste jaar maar de helft van het collegegeld te betalen. Dat collegegeld ligt nu op 2006 euro per jaar. Maar als je van plan bent om een onderwijskundige opleiding te gaan doen wordt het nog mooier: dan krijg je ook in je tweede jaar 50 procent korting! Als je al een studie hebt afgerond en je in één jaar een onderwijsgraad wil halen krijg je ook deze korting. Dit is geldig voor alle soorten opleidingen die leiden tot een lerarenbevoegdheid, zoals de pabo (basisschool) of opleidingen tot leraar in specifiek vak in het voortgezet onderwijs of mbo.

Ernstig tekort

Als er geen extra maatregelen worden genomen is de prognose dat er in 2022 4.100 fulltimebanen op basisscholen en 7.000 fulltimebanen op middelbare scholen onvervuld blijven. Minister Van Engelshoven hoopt dat deze tweejarige korting verschil kan maken: “Door deze flinke korting op het collegegeld verleiden we aankomende studenten nog meer om voor de klas te gaan staan; de mooiste baan die er is”. Twijfel je dus nog wat je volgend schooljaar gaat doen? Neem dan een lerarenopleiding zeker mee in je overwegingen.