We kennen het helaas allemaal: een bonkend hoofd, scheurende dorst en een weeïg gevoel. Als je graag een biertje of wijntje (teveel) drinkt, krijg je er vroeg of laat een keer mee te maken. En allemaal verzuchten we onszelf de volgende ochtend dat we nooit meer zullen drinken. ‘Is daar niet iets op te verzinnen?’ vroegen vierdejaars geneeskundestudent Niels Pesser en zijn vader zich vier jaar geleden af. Hun antwoord komt in de vorm van de anti-katerpil Zober!, die sindskort online te koop is. Moeten we massaal een grootverpakking bestellen, of is ook deze anti-katerpil te mooi om waar te zijn?

Groene thee

De keuze is reuze als je googlet op anti-katerpil, maar nooit lijkt er een te werken. Wat is er dan anders aan Zober!? Groene thee! Niels heeft naar eigen zeggen veel anti-katermiddels geprobeerd, maar nooit kwam hij er een tegen die echt werkte. Samen met zijn vader, die apotheker is, ging hij op onderzoek uit. Zo ontdekten ze hun wondermiddel groene thee. Volgens wetenschappelijk onderzoek is er een relatie tussen groene thee en het afbreken van alcohol. De mannen zijn gaan experimenteren met verschillende samenstellingen tot de pil het gewenste effect had.

Niels en zijn vader importeren groene thee uit China, wat ze vervolgens indampen om een hoge concentratie in een pil te kunnen stoppen. Ook halen ze de cafeïne eruit, zodat je lekker slaapt. Natuurlijk zitten er ook nog andere ingrediënten in de pil, maar de exacte samenstelling houden de mannen geheim om namaken te voorkomen.

De hamvraag: werkt het?

De werking van Zober! is als volgt: voor iedere consumptie die je hebt gedronken, neem je voor het slapengaan een tablet. Je moet minstens zes uur slapen, waarin Zober! helpt om de alcohol af te breken. Zo zou je fris, fruitig en zonder hoofdpijn wakker moeten worden. Volgens Niels en zijn vader werkt het echt en ook andere gebruikers zijn enthousiast. De pil is echter niet wetenschappelijk getest, dus of het écht werkt? Hoogleraar farmacologie en toxicologie Frans Russel is sceptisch. Volgens hem is er namelijk wel vastgesteld dat er een verband is tussen groene thee en katers, maar is er nooit aangetoond dat het de nadelige effecten helemaal kan oplossen.

De enige manier om te weten of het voor jou werkt is dus zelf testen. Je kunt Zober! online bestellen voor iets minder dan €1 per pil. Niet goedkoop dus als je flink wat biertjes hebt weggetikt. Je kunt natuurlijk ook gewoon niet drinken – scheelt je nog meer geld!