Ons koude kikkerlandje is populairder dan gedacht! Terwijl wij regelmatig wensen dat we in een land zouden wonen waar het altijd lekker weer is, blijft vier op de tien buitenlandse hbo- of wo-studenten lekker plakken in Nederland. Voorheen werd ervan uitgegaan dat een op de vijf internationale studenten bleef, maar dit zijn er dus veel meer. Wat maakt Nederland zo aantrekkelijk?

Nederland is een populair studieland

De afgelopen jaren is het aantal internationale studenten in Nederland sterk toegenomen. In de afgelopen tien jaar verdubbelde (!) het aantal naar 80.000. Dit komt volgens Nuffic, de organisatie die onderzoeken uitvoert naar de internationalisering van het Nederlandse onderwijs, door verschillende zaken. De kwaliteit van het onderwijs in Nederland is goed, in vergelijking tot andere landen is een opleiding hier relatief goed te betalen en er zijn veel opleidingen in het Engels.

Liefde of werk

Terwijl wij vaak klagen over ons onderwijssysteem, is dat juist de motivatie voor veel buitenlandse studenten om hierheen te komen. Ook voor internationale afgestudeerden is Nederland nog populair: vijf jaar na het behalen van een diploma is 38 procent nog in Nederland. De meesten wonen in de grote steden, waarvan Amsterdam het populairst is, gevolgd door Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Volgens het Nuffic blijft een kwart van de internationale studenten voorgoed. Voornamelijk Chinese, Poolse, Belgische en Indonesische studenten blijven plakken.

De belangrijkste redenen om hier te blijven? Werk en liefde. Veel buitenlandse afgestudeerden vinden hier een baan in de techniek, zorg of academische wereld. Ook zijn er veel die hier liefde hebben gevonden en daarom niet weg willen; hoe romantisch! Nederland telt nu 164 verschillende nationaliteiten aan buitenlandse studenten – dat is nog eens international love.