De Stichting Studentenhuisvesting (SSH) heeft voor bijna €9.000 aan boetes opgelegd aan studenten die hun kamer illegaal onderverhuurden. Bij een aantal huurders werd het huurcontract zelfs beëindigd. De SSH gaat het geld gebruiken om uitbuiting van studenten te bestrijden.

Even makkelijk bijverdienen?

Stel: je bent vaak in het weekend bij je ouders. Dan is het lekker bijverdienen door je kamer die dagen aan toeristen te verhuren. Zij blij, jij blij, toch? Niet als je hiervoor geen toestemming hebt van je verhuurder en in je huurcontract staat dat het niet mag. Het tóch doen kan je dan duur komen te staan. Zo treedt verhuurder SSH streng op tegen huurders die zich niet aan de regels houden. De afgelopen zomer hebben zij een grote actie gehouden om illegale onderverhuur de kop in te drukken. Studenten die hun kamer daadwerkelijk hadden onderverhuurd, bijvoorbeeld aan toeristen via Airbnb, kregen een boete. De hoogte van de boete was afhankelijk van hoe lang ze de kamer in totaal verhuurden. Een student uit Utrecht mocht €2.300 aftikken.

Van een aantal huurders werd zelfs het huurcontract beëindigd omdat er volgens de SSH sprake was van zware overtredingen. “Twee van hen woonden er zelf niet eens meer. Dan is het simpel: dan moet je er gelijk uit. Dat is wat anders dan als je het alleen tijdens je vakanties verhuurt”, vertelde de SSH in augustus aan het AD. Waarom treedt de SSH zo streng op tegen studenten? Omdat ze de huur van hun woningen bewust laag houden, zodat ze betaalbaar zijn voor studenten. Zij vinden het dan niet de bedoeling dat huurders geld verdienen aan deze woonruimte, terwijl er tegelijkertijd lange wachtlijsten zijn.

Geld wordt goed besteed

De SSH gaat het boetegeld goed besteden. Het grootste gedeelte wordt beschikbaar gesteld voor juridisch advies aan studenten die de dupe zijn van huisjesmelkers. Daarnaast gaat de SSH van het geld in 2018 opnieuw een onderzoek uitvoeren naar de hoogte van de huur die studenten betalen voor een particuliere kamer. In 2009 betaalden studenten gemiddeld €99 teveel.