Drie op de vier studenten voelt zich vaak emotioneel uitgeput en ruim een op de drie studenten heeft een verhoogde kans op een burn-out. Dat blijkt uit onderzoek van de landelijke studentenvakbond (LSVb) naar het mentale welzijn van studenten. Flinke cijfers, want onder de werkende, gezonde bevolking is het percentage met een verhoogde kans op een burn-out slechts 14,6 procent. Hoe kan het dat veel studenten het mentaal zo zwaar hebben?

Alles tegelijk

De oorzaak van deze mentale problemen lijkt te zijn dat jongeren het gevoel hebben dat ze alles tegelijk moeten doen. Volgens de NOS is er een grote groep studenten die het té graag goed wil doen op alle mogelijke vlakken: studie, sociaal leven, werk, sport, een mooi cv opbouwen, etc. Deze druk leggen studenten zich op omdat ze aan het perfecte plaatje willen voldoen of denken dat de omgeving of maatschappij dit van hen verwacht. Uiteindelijk wordt deze druk te hoog. De LSVb beaamt dit; volgens de studentenvakbond zijn de financiële zorgen en de werkdruk voor de studenten van nu erg hoog.

Oplossingen?

Het taboe dat op dit soort problemen rust moet dan ook doorbroken worden volgens de voorzitter van de LSVb, Tariq Sewbaransingh: “Het lijkt erop dat psychosociale problemen nog altijd een groot taboe zijn onder studenten, waardoor ze niet de juiste hulp krijgen als ze in de problemen komen.” Tegen RTL zei hij verder dat hogescholen en universiteiten er goed aan doen meer aandacht aan dit onderwerp te besteden. Het zou goed zijn als zij mentale problemen bij studenten kunnen herkennen, zodat er op tijd hulp geboden kan worden. Daarnaast zou het volgens Sewbaransingh helpen als de werkdruk beter verspreid wordt, bijvoorbeeld door tentamenweken af te schaffen.