Voor de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting onderzoekt Kences ieder jaar de gemiddelde woonlasten voor studenten in gemeenten met een hbo-instelling of universiteit. Wat blijkt? Amsterdam blijft de duurste studentenstad per vierkante meter, maar de gemiddelde woonlasten voor studenten zijn het hoogst in Almere. Fun fact: mannelijke studenten blijven langer thuis bij hun moeder dan vrouwelijke studenten. Wij zetten de cijfers voor je op een rij.

Op kamers = dokken

Van de Nederlandse hbo-studenten gaat 43 procent op kamers. Dit percentage ligt hoger onder universitaire studenten; van hen gaat 71 procent het huis uit. Samen zijn zij goed voor zo’n 357.000 uitwonende studenten, die gemiddeld €436 aan woonlasten kwijt zijn. Dit is iets minder dan vorig jaar. Desondanks kost het aardig wat geld om te studeren én op jezelf te wonen. Dit is terug te zien in de cijfers: 75 procent van de uitwonende studenten heeft een studieschuld van gemiddeld €16.000, tegenover 50 procent van de studenten die nog thuis wonen met een gemiddeld bedrag van €8.600.

Duurste studentensteden

Kences heeft naar de gemiddelde maandlasten per stad gekeken. Daar komt de volgende top 5 duurste studentensteden uit:

  1. Almere
  2. Alkmaar
  3. Haarlem
  4. Den Haag
  5. Amsterdam

De laagste lasten heb je in Dronten (wat?) en Wageningen. Kijkend naar de gemiddelde maandlasten per vierkante meter blijft Amsterdam wel veruit de duurste stad met €31 per vierkante meter. Het gemiddelde in Nederland ligt op €24 per vierkante meter.