Sinds de afschaffing van het leenstelsel is studeren een prijzige aangelegenheid. Nu kun je jezelf diep in de schulden steken bij ome DUO, maar je kunt de kosten natuurlijk ook drukken door een bijbaantje te nemen. Kun je een suffe werkplek niet handelen naast al die studieboeken die je al door moet spitten? Ga dan parttime bij het leger!

Defensity College

Uit de wens om hoogopgeleide, jonge mensen in contact te brengen met Defensie is Defensity College ontstaan. De eerste 40 wo-studenten zijn dit jaar begonnen met hun bijbaan en de animo voor het project blijft groeien. Niet alleen onder gasten; 50 procent van de sollicitanten is vrouw. Maar wat houdt een bijbaan bij Defensie eigenlijk in?

Als je wordt aangenomen bij Defensity College ga je één dag in de week aan de slag, bijvoorbeeld als programmeur, analist of iets anders dat aansluit bij je studie. Hier krijg je rond de €450 bruto per maand voor.

Reservist

Maar dit is niet alles: als je een bijbaan bij Defensie wil, moet je ook de Algemene Militaire Opleiding Reservisten (AMO-R) volgen. In 18 dagen leer je dan militaire basisvaardigheden en word je als het ware opgeleid tot parttime militair. Dit betekent ook dat je gevraagd kan worden voor assistentie, bijvoorbeeld bij het bewaken van een groot evenement van Defensie, zoals de Nationale Veteranendag. Als reservist kun je ook uitgezonden worden, maar alleen wanneer je dit zelf echt wil.

Kortom, awesome werkervaring opdoen, geld verdienen en je maatschappelijke steentje bijdragen in één; wie wil dat nou niet? Het enige wat je hoeft te doen is door de strenge selectieprocedure en de medische keuring heen komen. Je moet het maar kunnen.