Het antwoord is simpel: nee, dat mag in de meeste gevallen niet! Zes huurders van Stichting Studenten Huisvesting (SSH) ondervonden afgelopen week de consequenties van illegaal onderverhuren. Zij werden betrapt op doorverhuur zonder toestemming en werden door de woningstichting hun huis uitgezet. Vier andere huurders kregen een boete, voor negentien anderen bleef het bij slechts een waarschuwing.

Flinke consequenties

“Het onderverhuren van je kamer bij bijvoorbeeld Airbnb is in strijd met het Huurregelement van de SSH”, schrijft de woningstichting op haar site. Omdat studentenwoningen vaak gesubsidieerde woningen zijn, wordt de prijs kunstmatig laag gehouden. Zo blijven die appartementen betaalbaar voor studenten en starters.

Wie zijn of haar kamer toch onderverhuurt, kan door de stichting uit huis worden gezet óf flink worden beboet. Daarnaast kan de SSH de verdiende winst terugeisen. En daar blijft het niet altijd bij: ook de gemeentelijke boete voor illegale onderverhuur is niet misselijk. Wie zijn woning onderverhuurt zonder toestemming kan van de gemeente een envelop met een boete tussen de €5.000 en €18.000 op de mat verwachten.

Gesubsidieerde woningen

Kortom: je woning illegaal onderverhuren is een duur geintje als je betrapt wordt. Overtrokken? Volgens de SSH niet: "Onze woningen zijn niet bedoeld om geld mee te verdienen. Bovendien veroorzaken toeristen die via Airbnb een woning huren regelmatig overlast in onze complexen.”

Toestemming

Toch is onderverhuren niet in alle gevallen illegaal. Zo is onderverhuur gewoon toegestaan wanneer je toestemming hebt van de verhuurder van het pand. Plan je bijvoorbeeld een reis naar het buitenland en wil je je kamer graag onderverhuren als jij weg bent, dan is dat in veel gevallen geen probleem. Houd er wel rekening mee dat je in sommige gevallen ook toestemming van de gemeente nodig hebt.