We kennen het allemaal; de avond voor een tentamen zit je nog hard te blokken. De volgende ochtend in de tentamenzaal en krijg je een vraag voor je neus waarvan je weet dat je het hebt gelezen, maar waarvan je niet op het antwoord kan komen… Frustrerend! Maar wat als je na het leren nog even een biertje had gedronken? Uit recent onderzoek van de University of Exeter (Groot-Brittannië) blijkt dat alcohol goed kan zijn voor het geheugen. Say what?

Experiment

De proefpersonen uit dit onderzoek moesten woorden uit hun hoofd leren en mochten daarna naar huis. De ene helft van de groep werd verteld dat ze absoluut geen alcohol mochten drinken, de andere helft kreeg te horen dat ze zoveel mochten drinken als ze wilden. De volgende dag maakten de 88 proefpersonen een toets over de woorden die ze hadden geleerd. Wat bleek? De mensen die de avond van tevoren alcohol hadden gedronken presteerden beter én hadden meer onthouden dan degenen die geen alcoholische versnapering tot zich hadden genomen. Ook werd aangetoond dat hoe meer iemand had gedronken, hoe meer die persoon had onthouden.

Succesformule?

Hoe kan dit? De onderzoekers kunnen geen volledige en duidelijke verklaring vinden voor deze resultaten. Professor Elia Morgan stelt: “Het vermoeden is dat alcohol het leren van nieuwe informatie blokkeert. Hierdoor kunnen je hersenen informatie die je net hebt geleerd makkelijker opslaan in het langetermijngeheugen.” Moeten we het voortaan op een zuipen zetten vlak voor de tentamenweek? Nee, want dit ene positieve effect weegt volgens de onderzoekers niet op tegen alle negatieve effecten van alcohol. Maar je hebt vanaf nu wel een goed excuus wanneer je met een kater in de tentamenzaal zit.