Summer school: dé manier om extra punten te verdienen en tijdelijk in het buitenland te vertoeven. Althans, dat denken honderden buitenlandse studenten die hier in Nederland tijdens de zomervakantie komen bikkelen. De summer schools van Nederlandse universiteiten zijn namelijk razend populair, blijkt uit een rondgang van het AD.

Nieuwe trend

Zo ongeveer iedere Nederlandse universiteit heeft wel een summer school programma, sommigen al een aantal jaren. Universiteit Utrecht was de eerste die ermee begon en is nu de grootste. Zij bieden 250 verschillende programma’s aan en verwelkomen jaarlijks ruim 4000 studenten. Ook andere universiteiten zien hun deelnemersaantal gestaag groeien. Ze hopen hiermee buitenlandse studenten warm te maken voor een master of promotieonderzoek aan dezelfde universiteit als waar ze summer school hebben gevolgd.

Wie wil er naar school in de vakantie?

De buitenlandse studenten komen in ieder geval in grote getalen op de summer schools af: slechts 10 tot 15 procent van de summer school leerlingen is Nederlands. De rest zijn Amerikanen, Europeanen of Aziaten die graag extra punten willen verdienen en hun cv willen verrijken. Op deze manier slaan ze twee vliegen in één klap: inzet tonen voor de studie en een paar maanden genieten in het buitenland. Volgens het Nuffic en ISO gaan ook Nederlandse studenten in het buitenland naar summer school, maar hier zijn geen exacte cijfers van bekend.

Deze hele trend komt voort uit de vraag naar internationale ervaring. “Als student moet je steeds meer doen om je te profileren. Met het extra aanbod tijdens de zomervakantie kan je extra punten verdienen en die op je cv zetten,”, zegt Rhea van der Dong van het ISO tegen het AD. Dus, ga jij deze zomer met je neus in de boeken, of toch liever op het strand liggen?