Het lijkt te mooi om waar te zijn: voor hetzelfde werk bijna twee keer zoveel verdienen. Toch is het werkelijkheid - er is namelijk een nieuwe trend in bijbaantjesland. Steeds meer studenten die in een grote stad wonen gaan als zzp’er aan de slag in de horeca. Zo steken ze een hoger nettoloon in hun zak dan iemand die ‘gewoon’ in dienst is bij een kroeg of restaurant. Alhoewel het een legale constructie is, levert dit regelmatig scheve gezichten van collega’s op. Hoe het precies in z’n werk gaat lees je hier.

Hoe zit het?

Het lijkt te mooi om waar te zijn: voor hetzelfde werk bijna twee keer zoveel verdienen, alleen doordat je in een ander soort dienstverband werkt. Toch is dit hoe dit werkt. Als je minder dan € 25.000 (2017) per jaar verdient hoef je hierover geen inkomstenbelasting te betalen. Omdat veel studenten als bijbaan in de horeca werken, blijft het overgrote deel van hen onder die grens. Als zij zich bij de KvK als zzp’er of freelancer registreren, krijgen zij het uurloon van hun opdrachtgever bruto uitgekeerd. Omdat ze onder die grens van €25.000 blijven hoeven ze achteraf geen belasting te betalen, en is bruto dus netto. Zo kun je wat je verdient gelijk in je zak steken, terwijl je collega die in ‘normaal’ dienstverband werkt een groot gedeelte afdraagt via zijn of haar werkgever. Een zzp’er in de horeca bepaalt zijn eigen tarief en kan al snel tussen de €15 en €20 per uur verdienen, terwijl iemand in dienstverband vaak rond de €10 netto verdient. FNV Horeca zegt hierover tegen de NOS: “Het is op zich een legale constructie en het kan ook werken voor horecazaken die altijd een deel flexibele krachten nodig hebben, maar tegelijkertijd is er ook veel verwarring op de werkvloer over de lonen. Er is al drie jaar geen horeca-cao, iedereen doet maar wat. Het wordt tijd dat mensen in dienst goed betaald worden.”

Vraag en aanbod

Jonge zzp’ers en opdrachtgevers vinden elkaar online via platforms als Temper. Daar kunnen zzp’ers zich aanbieden en horecaondernemers hun ‘klussen’ plaatsen. Temper geeft studenten ook advies en tips over hoe ze het zzp’erschap aan moeten pakken. Ze zijn actief in Amsterdam, Utrecht en Den Haag en binnenkort ook Rotterdam. Volgens Temper werkt dit systeem zo goed omdat studenten het ideaal vinden om zelf te kunnen bepalen wanneer ze voor wie werken én ze gemotiveerd zijn om hard te werken, waar werkgevers weer blij mee zijn. In de anderhalf jaar dat het platform nu actief is hebben zich 25.000 jongeren ingeschreven. Het is een soort sneeuwbaleffect: als studenten van een collega horen hoe dit werkt willen ze ook meer verdienen en schrijven ze zichzelf ook als zzp’er in.

Alleen maar voordelen?

Toch heeft als zzp’er in de horeca werken niet alleen maar voordelen. Als je verzekerd wil zijn voor zaken als arbeidsongeschiktheid of werkloosheid moet je dit zelf regelen en betalen, je bouwt geen pensioen op en krijgt niets als je ziek bent. Ook kun je fluiten naar vakantiegeld en heb je geen enkele zekerheid qua werk of inkomen. Vergeet ook niet dat je je administratie op orde moet hebben en uitgebreid belastingaangifte moet doen; je moet namelijk wel BTW en mogelijk andere belastingaanslagen betalen. Maar als je dit allemaal geen probleem vindt en je bankrekening in korte tijd wil zien groeien, dan is het een goed verdienmodel. Overweeg je om ook zo aan de slag te gaan? Lees je dan goed in om financiële problemen te voorkomen.