Ieder jaar brengt de Vereniging van Hogescholen de hbo-monitor uit, waarin de arbeidsmarktpositie van pas afgestudeerde hbo’ers onder de loep wordt genomen. Afgelopen maandag werd de hbo-monitor 2016 gepubliceerd, en wat blijkt? Pas afgestudeerde hbo’ers doen het goed op de arbeidsmarkt: ze vinden snel een baan en veel van hen ook op niveau.

Onderzoek naar werkloosheid

De hbo-monitor 2016 is uitgevoerd door de Maastricht University en heeft betrekking op hbo-studenten die in het schooljaar 2014/2015 afstudeerden. In totaal deden er 24.000 oud-studenten mee, wat neerkomt op 41 procent van alle hbo-studenten van dat jaar. Goed nieuws: de werkloosheid onder pas afgestudeerde hbo’ers, zowel duaal, deeltijd als voltijd, is voor het derde jaar op rij gedaald. In 2015 lag dit cijfer nog op 5,5 procent, maar in 2016 zakte dit tot 4,6 procent. Wanneer er naar de verschillende categorieën apart wordt gekeken, valt op dat hbo’ers die hun studie in deeltijd hebben gevolgd makkelijker een baan vinden (slechts 2,7% werkloos) dan voltijdstudenten (5,0% werkloos). Studenten in de richtingen gezondheidszorg, onderwijs en kunst vinden het makkelijkst een baan, studenten in de richtingen agro & food, economie en sociale studies het moeilijkst. Volg je een studie in een van die laatste drie? Niet getreurd, ook onder die hbo’ers daalt de werkloosheid.

Snel een baan op niveau

Zodra je dat felbegeerde papiertje binnen hebt wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag en geld verdienen. Het overgrote gedeelte hbo-studenten lukt dat ook: 85 procent van de studenten had binnen drie maanden een baan (+ 4% t.o.v. 2015) en van alle werkenden had 48 procent na anderhalf jaar een vaste baan (+ 3% t.o.v. 2015). Het lukt ook steeds vaker om een baan op niveau te vinden: in 2016 nam het percentage afgestudeerden dat op minimaal hbo-niveau werkt met 3 procent toe tot 80 procent. Ook fijn: 77 procent vindt een baan in het vakgebied waar ze voor hebben gestudeerd. Pas afgestudeerde hbo’ers werken gemiddeld 34 uur per week en krijgen hiervoor gemiddeld een bruto-uurloon van rond de €14,70.