De belangrijkste motivatie voor je studiekeuze zou natuurlijk moeten zijn dat je het leuk vindt, maar laten we eerlijk zijn: goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn ook niet verkeerd. Je wil immers toch ook geld gaan verdienen! Zoek je nog een studie waarmee je gegarandeerd aan de bak komt en school nooit meer hoeft te verlaten? Ga dan de pabo-opleiding tot basisschoolleraar doen.

Groeiend tekort leraren

Volgens onderzoeksbureau Centerdata is er op dit moment een tekort in het basisonderwijs van 900 leraren. Dit mede doordat er veel leraren met pensioen gaan, maar ook doordat de banen op basisscholen jarenlang niet voor het oprapen lagen. Als een beroep slechte arbeidskansen en secundaire arbeidsomstandigheden biedt, gaan ook minderen jongeren de studie voor dat beroep doen. In 2005 studeerde er nog ruim 7.000 studenten per jaar af aan de pabo, terwijl het er nu minder dan 4.000 per jaar zijn. Centerdata schat dat als de huidige situatie niet verandert er binnen drie jaar 4.000 basisschoolleraren te weinig zijn. In 2025 zou het tekort dan opgelopen zijn tot 10.000 (!). Volgens de Onderwijsbond kan dit probleem getackeld worden door leraren meer salaris te gaan betalen. Daardoor wordt het beroep aantrekkelijker, waardoor meer jongeren voor de klas willen staan.

In je 2e jaar al een baan

Jonge basisschoolleraren zijn dus schaars. Het gevolg? Basisschooldirecteuren, recruiters, uitzendbureaus en detacheerders jagen op pabo-studenten. Scholen proberen leraren in spé aan zich te binden door laptops of extra begeleiding aan te bieden en de meeste pabo-studenten krijgen al in hun tweede jaar een baan aangeboden. Goed voor de ervaring natuurlijk, maar veel opleidingsinstituten zijn bang dat studenten te veel hooi op hun vork nemen als ze al tijdens hun studie alleen voor de klas gaan staan. Ze waarschuwen dan ook voor een burn-out en maken afspraken met basisscholen in de buurt dat studenten pas een baan aangeboden krijgen na hun afstuderen.

Doe mij zo’n baan!

Kun je goed met kinderen overweg en zie je een zonnige arbeidstoekomst vol zekerheid wel zitten? De pabo is een hbo-opleiding en duurt vier jaar. Heb je een vwo-diploma of een propedeuse van de pabo, dan kun je ook de universitaire pabo doen. Dit is een combinatie van pedagogiek of onderwijskunde en het normale pabo-programma en duurt ook vier jaar. Wil je je om laten scholen? Je kunt met een afgeronde hbo- of wo-opleiding ook een zij-instroomtraject volgen dat je binnen maximaal twee jaar moet halen.