Als je in het eerste jaar van de je studie niet een bepaald aantal studiepunten haalt, kun je een negatief bindend studieadvies (BSA) krijgen en moet je stoppen met je opleiding. Heel vervelend, maar helemaal wanneer je erachter komt dat je onderwijsinstelling de fout in is gegaan. Dit is de afgelopen tijd in honderden gevallen gebeurd. Het Landelijk Studentenrechtsbureau en het ISO maken zich sterk voor dit probleem en helpen studenten om hun studie te mogen hervatten.

Hoe werkt het BSA?

Het bindend studieadvies is een beslissing van je hogeschool of universiteit over jouw geschiktheid voor de opleiding die je volgt. Het is bedoeld om studenten die de opleiding naar alle waarschijnlijkheid niet succesvol af kunnen ronden op tijd bij te sturen. Er is één toetsmoment voor het BSA aan het einde van je eerste jaar. Ontvang je een negatief studieadvies? Dan moet je stoppen met je opleiding en mag je je het volgende schooljaar ook niet inschrijven voor diezelfde opleiding. Mag je wel doorgaan naar het tweede jaar? Dan mag je niet gedurende je tweede jaar alsnog een negatief BSA krijgen. Toch is dit de afgelopen tijd heel vaak gebeurd en zijn studenten alsnog van hun opleiding gestuurd.

Naar de rechter

Het naar huis sturen van studenten in het tweede jaar van hun opleiding is vorig jaar door de hoogste onderwijsrechter onwettelijk verklaard. Sinds september hebben honderden gedupeerde studenten zich gemeld bij het Landelijk Studentenrechtsbureau. Die staan de studenten bij en adviseren in sommige gevallen hoe de studenten eventueel weer hun opleiding kunnen gaan vervolgen. Nu blijkt dat veel onderwijsinstellingen gedupeerde studenten eigenlijk niet weer toe willen laten op de opleiding. Hogescholen en universiteiten willen volgens het LSR hun fouten niet toegeven en wijzen de verzoeken tot hertoetreding af. In zo’n situatie kan het volgens het LSR helpen om te dreigen naar de onderwijsrechter te stappen. In een aantal gevallen mochten studenten na die aankondiging hun opleiding hervatten. Dit is uiteraard geen oplossing voor het probleem. Naar aanleiding van de bevindingen van het LSR gaat minister Bussemaker dan ook in gesprek met Nederlandse onderwijsinstellingen om dit probleem aan te kaarten.

Gedupeerden

Ben jij zelf onterecht van je opleiding afgestuurd in je tweede jaar? Dan kun je je melden bij het Landelijk Studentenrechtsbureau. Let wel op: er zijn op dit moment sommige onderwijsinstellingen die experimenteren met meerdere studieadviezen. Zij mogen dus wel in het tweede jaar een negatief BSA geven.