Maandagochtend is een dramatisch tijdstip in het openbaar vervoer. Je bent niet alleen zo ver als mogelijk verwijderd van het volgende weekend, het is vaak ook belachelijk druk. Goed nieuws! Er zijn plannen om de ov-weekkaart voor studenten ook op zondag geldig te maken.

Minder studenten, minder spits

Als student kun je kiezen voor een week- of weekend-ov. Op dit moment maakt 93 procent van de studenten gebruik van die eerste optie en kiest slechts 7 procent ervoor om in het weekend gratis te reizen. Een week-ov is geldig van maandagochtend 04:00 uur tot zaterdagochtend 04:00. Hierdoor is het op maandagochtend extra druk in het ov doordat studenten weer massaal terugkeren naar hun studentenstad na een weekendje thuis. Door de ov-kaart voor doordeweeks ook op zondag beschikbaar te maken kunnen studenten reizen op het tijdstip dat voor hen uitkomt en is het tijdens de maandagochtendspits minder druk. Een win-winsituatie, aldus de ministeries van Infrastructuur & Milieu en Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Zij gaan de haalbaarheid van het plan in samenwerking met verschillende vervoersorganisaties onderzoeken. Vanaf welk tijdstip je ov op zondag dan geldig wordt is nog niet bekend.

Enthousiaste reacties

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sharon Dijksma zijn erg te spreken over het plan. De Landelijke Studenten Vakbond vindt studenten op zondag laten reizen ook een erg goed idee. Vorig jaar kwam de NS-directeur nog met een plan dat minder goed werd ontvangen door studenten en studentenbelangenorganisaties. Hij stelde voor dat onderwijsinstellingen hun lesmomenten naar ’s avonds verplaatsten, zodat het minder druk zou worden in de spits. Na een storm aan kritiek werd dit plan van tafel geveegd. Het plan om de mogelijkheden van de week-ov uit te breiden lijkt voorlopig door alle betrokken partijen positief ontvangen te worden. Of het plan ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden en zo ja, op welke termijn, hangt af van het onderzoek.