Het ISO komt vandaag met de Nationale Schuldmeter die de totale studieschuld van Nederlandse (oud-)studenten weergeeft. De teller staat op 17,9 miljard euro en loopt volgens de voorzitter van het ISO, Jan Sinnige, met €55 per seconde op. Dit is natuurlijk een bizar hoog bedrag. Is dit normaal?

Afschaffen van de basisbeurs

In 2015 was de totale studieschuld in Nederland nog zo’n 12 miljard euro, verdeeld over 900.000 oud-studenten. Dat was vóór de afschaffing van de basisbeurs. Het ISO heeft nu als prognose de huidige stand van de studieschuld op 17,9 miljard euro gewaardeerd. Over hoeveel (oud-)studenten deze verdeeld is, wordt niet genoemd. Je zou denken dat de toegenomen studieschuld komt door het afschaffen van de basisbeurs. Hoewel de schuld in twee jaar tijd met 5,9 miljard euro (!) is toegenomen, is dat niet dankzij het verdwijnen van de basisbeurs. Volgens Sinnige komt dit omdat de basisbeurs nog niet helemaal is verdwenen. Deze is geleidelijk afgeschaft voor nieuwe studenten. Dat betekent dat er straks een nóg sterke stijging gaat komen. Je moet om te studeren niet alleen meer lenen, het collegegeld is ook nog eens duurder geworden. Resultaat? Een generatie jongeren die met een enorme schuld de maatschappij in moeten stappen.

Wat kun je allemaal doen van dat bedrag?

Het ISO heeft ter illustratie uitgerekend waar de totale studieschuld gelijk aan staat:

  • 7 miljard (!) biertjes kopen;
  • 1,12 keer het BBP van IJsland;
  • 12,5 miljoen MacBooks kopen;
  • Collegegeld betalen voor 1 persoon voor 8.965.576 jaar

Maatregelen

De totale studieschuld zal helaas alleen nog maar toenemen. Volgens het ISO mogen studenten hier op z’n minst iets voor terugverwachten. De organisatie roept het volgende kabinet dan ook op om drie maatregelen te nemen: het collegegeld bevriezen, het leenstelselgeld investeren in het hoger onderwijs houden en eerlijke, transparante informatie over studies verschaffen. Hiermee wordt voorkomen dat je als student op nog hogere kosten wordt gejaagd, door bijvoorbeeld een verkeerde studiekeuze of stijgend studiekosten.