Als student ben je nog veel te jong om het over ‘die goede oude tijd’ te hebben, maar dit is een onderwerp dat ons toch aan het hart gaat. Volgens het CBS was een biertje in de kroeg tien jaar geleden, in 2006, 42 procent (!) goedkoper dan in 2016. In tien jaar tijd is de prijs van een pilsje in de horeca drie keer zo hard gestegen als de prijs van een flesje bier in de supermarkt. Hoe kan dit?

Horeca vs. supermarkt

De pilsprijzen in de horeca zijn de afgelopen jaren dus veel harder gestegen dan de prijs van een flesje bier in de winkel. In 2016 betaalden we in Nederland gemiddeld € 2,43 voor een biertje in de kroeg. In 2006 was dit gemiddeld nog € 1,71. Het is dus hard gegaan; in 2011 kostte een pilsje voor het eerst meer dan € 2,-. De afgelopen tien jaar steeg de bierprijs in de supermarkt maar gemiddeld 18 cent per liter, wat een stijging van 14 procent is. In 2006 kostte een flesje bier in de supermarkt gemiddeld € 0,39 per flesje, vorig jaar € 0,45. Dit is in de tussentijd overigens meer geweest: in 2009 kostte een gele rakker € 0,49 per flesje in de supermarkt.

Waarom is bier in de kroeg zo duur?

Een kroegbaas moet zijn geld verdienen op de versnaperingen die hij verkoopt, terwijl een supermarkt natuurlijk een veel groter assortiment heeft om omzet mee te genereren. Hierdoor is het niet gek dat prijzen in de supermarkt wat lager liggen, maar waar komen de grote verschillen in bierprijzen toch vandaan? Volgens het CBS komt het onder andere doordat supermarkten veel groter inkopen bij brouwerijen, waardoor de prijzen lager kunnen zijn dan in de kroeg. Ook voeren supermarkten een strijd met elkaar om de beste aanbiedingen en laagste prijzen, terwijl dit in de horeca helemaal niet aan de orde is. Als je bepaalt naar welke kroeg je vanavond gaat, baseer je je keuze voornamelijk op factoren als sfeer en publiek in plaats van de goedkoopste bierprijs. Veel cafés zijn daarnaast niet in de positie om een lagere bierprijs af te dwingen bij hun leverancier. Soms is de prijs voor langere tijd vastgelegd in een contract of is de brouwerij zelfs eigenaar van het pand en is de horecaondernemer dus afhankelijk van de brouwerij.

Het ziet er niet naar uit dat de bierprijs in de kroeg binnenkort drastisch gaat dalen. Dus zit je krap bij kas? Dan wordt het voordelig thuis chillen met een kratje van de supermarkt!