Het studentenleven draait voor een hoop studenten om twee essentiële dingen: feesten en studeren, vaak in die volgorde van prioriteit. Op kamers gaan zorgt ervoor dat je als student de ruimte hebt om dit te doen. Maar wat als je in een verzorgingstehuis woont en al je buren bejaard zijn? Geen probleem, blijkt uit een Nederlands sociaal experiment. In tegendeel: het is juist een win-winsituatie voor de ouderen én de jongeren.

Twee vliegen in één klap

Het is tegenwoordig niet vanzelfsprekend dat studenten op kamers kunnen. Door het leenstelsel is de drempel hoger om het huis uit te gaan en daarbij kan het lastig zijn een betaalbare kamer te vinden. Anderzijds zijn er veel ouderen in Nederland die zich eenzaam voelen: het leven in een verzorgingstehuis kan erg rustig en saai zijn. Gea Sijpkes, directeur van Humanitas, bedacht een oplossing om allebei deze problemen aan te pakken. Zij nodigde in 2012 studenten uit om hun intrek te nemen in een verzorgingshuis: een gratis kamer in ruil voor een helpende hand in het verzorgingstehuis. Dit houdt in dat studenten een praatje maken met de ouderen, een rondje met ze wandelen of een klusje voor ze opknappen. Verder leven zij hun gewone studentenleven. De jongeren kunnen dus gratis wonen en de ouderen zijn minder eenzaam. Maar vinden jongeren en ouderen wel aansluiting bij elkaar zonder dat dit geforceerd voelt?

Een succes

Er wonen in tien Nederlandse zorginstellingen studenten, waaronder in Deventer. Hier is het experiment een groot succes gebleken. Er zijn vriendschappen ontstaan tussen de studenten en de bejaarde bewoners. Volgens de studenten is het niet anders dan wanneer je in een ‘normaal’ wooncomplex woont; je moet geen overlast veroorzaken, maar verder kun je gewoon je gang gaan. Op deze manier kunnen de studenten laagdrempelig maatschappelijk betrokken zijn en hun steentje bijdragen, maar toch student zijn. Zo drinken ze regelmatig een biertje bij hun bejaarde buren. Het houdt de ouderen jong, omdat ze zo veel meekrijgen van de wereld van buiten het verzorgingstehuis.

Studenten zijn de oplossing

Inmiddels worden er niet alleen in bejaardentehuizen kamers aan studenten aangeboden. Er wonen ook studenten in wooncomplexen voor asielzoekers, jongeren met een lichte verstandelijke beperking of psychiatrische patiënten. Voor sommige van deze projecten is zelfs een sollicitatieprocedure gehouden omdat er zoveel belangstelling is. De studenten die in deze zorginstellingen gaan wonen kiezen er bewust voor, maar naar eigen zeggen voelt het heel normaal. De zorgsector is enthousiast: het kost relatief weinig geld en zowel studenten als de bewoners van de zorginstellingen zijn er mee geholpen. Er is zelfs belangstelling vanuit het buitenland voor deze constructie. Dus, wil je gratis op kamers en gegarandeerd nieuwe vrienden maken? Ga in een bejaardentehuis wonen!