Nijmeegse studenten spelen slim in op de tienduizenden Vierdaagselopers die een slaapplek nodig hebben: ze verhuren hun kamers in Nijmegen aan de wandelfanatiekelingen. En dat levert zowel de studenten als de lopers veel gezelligheid op. De NOS interviewde student Timothy en wandelaar Peter.

‘Met zijn twaalven in één kamer’

Timothy van den Broeke (23) is een van de studenten die hun kamer verhuurd hebben aan wandelaars. “We slapen nu met zijn twaalven in één kamer,” vertelt hij aan de NOS. De rest van de kamers is verhuurd. Of hij het een probleem vindt om met zoveel studenten op één kamer te slapen met deze warmte? “Het is even heftig, maar wel gezellig!”

Grote gastvrijheid

Wandelaar Peter van den Berg verblijft deze week in het studentenhuis van Timothy. Hij prijst de gastvrijheid van de studenten en vertelt dat de jongens erg hun best doen voor hun wandellogés: “Het ontbreekt ons aan niks!” Als de studenten rond een uur of 3 ’s nachts thuiskomen maken ze ontbijt voor de wandelaars die rond 4 uur starten. “We smeren broodjes en zorgen voor appeltjes en vitaminedrankjes die ze mee kunnen nemen.”

Vermakelijke gesprekken

Peter weet de gang van zaken in het studentenhuis wel te waarderen. “Het blijft natuurlijk een studentenhuis en we komen ’s nachts ook gamende studenten tegen die duidelijk beschonken zijn, maar dat zorgt wel voor vermakelijke gesprekken.” Ook het feit dat het tijdens het ontbijt wat naar bier ruikt en het niet zo schoon is als thuis, vindt Peter geen enkel probleem: “Dat is ook wel weer grappig!”

‘De tap leeg’

De studenten en lopers leven op tegengestelde tijden en hebben geen last van elkaar. In tegendeel: het is erg gezellig. “We zien elkaar in de middag, als zij terugkomen en wij wakker worden, en ’s nachts,” vertelt Timothy. Wandelaar Peter beleeft deze week een stukje studententijd dat hij zelf niet heeft gehad. “We drinken iedere dag even een biertje met elkaar. Tijdens mijn studie werkte ik veel, wat ik toen niet heb gehad aan studententijd heb ik nu een week hier.” Vrijdag gaan ze samen de finish vieren. Peter: “Dan gaat de tap leeg!”

Meer dan een zakcentje

De studenten verhuren hun kamers vooral omdat ze het leuk vinden om de wandelaars in huis te hebben. “We verdienen er wel wat mee, maar het is geen vetpot” zegt Timothy. “Je houdt je zo niet alleen met de feesten bezig, maar ook met het wandelen. Bovendien is het inspirerend. Er zijn zoveel mensen die met mooie verhalen thuiskomen of die om bijzondere redenen lopen.” Het geld dat ze eraan verdienen, steken de studenten altijd in het opknappen van het huis. “Vorig jaar hebben we een nieuwe televisie gekocht.”

Dit is al het dertiende jaar dat er wandelaars logeren in het studentenhuis van Timothy, de meesten komen jaarlijks terug. “We kennen de wandelaars en zij kennen ons.”