IKEA-producten saai en afgezaagd? Niet als je er je je eigen twist aan geeft! Kamers.nl verzamelde de slimste en mooiste 'IKEA-hacks' voor een unieke, praktische én goedkope upgrade van je kamer!

#1: EKBY ALEX voor structuur in je spullen

Veel spullen, weinig ruimte: voor velen een herkenbaar probleem. De Duitse website Wohnidee.de schroefde wielen onder de EKBY ALEX-wandlade om zo een flinke opbergruimte onder je bed te creëren. Zo ruim je netjes en gestructureerd je spullen op en kun je er toch gemakkelijk bij. Behoefte aan een ruimtebesparend bureau? Schroef er dan tafelpoten onder in plaats van wielen (Ikeahackers.net).

EKBY ALEX IKEA-hack

Wat? EKBY ALEX (lade), RILL (wieltjes) en OLOV (verstelbare tafelpoot)
Prijs? € 44,95 voor het ladenblok, een set van vier wieltjes kost € 4,99 en de tafelpoten kosten € 12,50 per stuk.

#2: KOMPLEMENT’je voor je kledingkast

Een dure kledingkast die ook nog eens veel ruimte inneemt? Volgens Ikeahackers.net is dat nergens voor nodig als je simpelweg twee (of meerdere) EXPEDIT-kasten met elkaar verbindt door middel van KOMPLEMENT-kledingroedes.

KOMPLEMENT IKEA-hack

Wat? KALLAX (kast) en KOMPLEMENT (kledingroede)
Prijs? Een kast kost € 39,95 en de kledingroedes € 8,- per stuk

#3: Hack de LACK

De mensen van Ikeahackers.net houden wel van een biertje en bedekten het LACK-tafeltje met uitgevouwen bierblikjes. Maar ook met mooie foto’s, kaarten, tekeningen of schilderijen maak je van dit simpele tafeltje een echte blikvanger. Plaats er een doorzichtige plaat van plexiglas of acryl overheen (deze kun je eenvoudig op maat laten maken bij de bouwmarkt) en klaar is je unieke LACK-tafeltje!

Een andere Ikeahackers.net-tip: maak van vier LACK-tafels een mooie salontafel met opbergruimte. Hoe? Door de tafelpoten tot 27 cm in te korten en de onderkant van de tafelpoten op het blad van de andere tafel te schroeven. Als je hiervoor te weinig ruimte hebt, kan het natuurlijk ook met twee tafeltjes.

LACK IKEA-hacks

Wat? LACK (tafel) en SLUGGER (wieltjes)
Prijs? Een LACK-tafeltje kost € 7,99; de wieltjes € 2,99 per set van vier.

#4: Relaxed met MOSSLANDA

Vaak van alles kwijt? MOSSLANDA is eigenlijk een houder voor schilderijen, maar ook ideaal om al je belangrijke spullen in te leggen. Een slimme tip van Allwomenstalk.com

MOSSLANDA IKEA-hack

Wat? MOSSLANDA schilderijenhouder
Prijs? € 5,99

#5: ORDNING verdient meer dan het aanrecht

De ORDNING, wie heeft hem nooit ergens in een keuken zien staan als opberger? Maar waarom zou je hem niet gebruiken op je slaap- en/of badkamer? Door de gaatjes is dit multifunctionele bakje gemakkelijk ergens aan vast te schroeven of met tie-raps aan te bevestigen.

De dames van Polkadotchair.com gebruiken hem om badkamerartikelen op te bergen. Of maak er een handige sieradenhouder van door er kleine haakjes aan te bevestigen, zoals de bloggers van My Sister’s Suitcase deden. Op Ikeahackers.net monteerden ze meerdere ORDNING’s met twee DIGNITET-staalkabels aan de muur, om zo een ‘verticale tuin’ te creëren.

ORDNING IKEA-hack

Wat? ORDNING (rek voor keukengerei) en DIGNITET (staalkabel)
Prijs? Een ORDNING kost € 2,99; de staalkabels € 6,79 per stuk.

#6: Frivool FROSTA-tafeltje

Een simpel en goedkoop bijzettafeltje of nachtkastje nodig? Door de poten van een FROSTA-kruk andersom te bevestigen, maakten ze er bij de blog Hardly Handy een handig tafeltje van. Ook de klussers van Apartmenttherapy.com bedachten een slimme truc om van de kruk een handig en goedkoop bijzettafeltje te maken.

FROSTA IKEA-hacks

Wat? FROSTA kruk
Prijs? € 7,99

#7: Deco met BARSÖ

Dit is eigenlijk een klimplantenrek, maar bij Mydomaine.com maakten ze er een prachtige wanddecoratie van door de bodemplaat weg te laten en hem met metallic-lak over te spuiten. Met knijpers, clips en haakjes kun je er mooie foto’s en kaarten aan hangen, maar bijvoorbeeld ook sieraden.

BARSÖ IKEA-hack

Wat? BARSÖ-klimplantenrek
Prijs? € 29,95 voor het plantenrek, een busje spuitlak kost zo’n € 10

#8: KNUFF haalt meer uit je keukenkastje

Door de KNUFF-lectuurbak aan de binnenkant van je keukenkastje te bevestigen, creëer je eenvoudig extra ruimte en heb je je spullen ook nog eens binnen handbereik. Een slimme IKEA-hack van ApartmentApothecary.com.

KNUFF IKEA-hack

Wat? KNUFF-lectuurbak
Prijs? € 5,99 per set van twee

#9: Buiten aan de bak met DRÖNA

Lekker buiten studeren of je favoriete serie kijken en ondertussen een kleurtje pakken in de zon? Geweldig plan, maar in de praktijk zie je helemaal niets op je scherm. Fotograaf Paul Adshead loste dit probleem eenvoudig op met de DRÖNA box van IKEA. Je hoeft er niet eens voor te klussen: zet je laptop (maximaal 15 inch) erin en kijken maar. Niet echt een IKEA-hack voor in huis, maar met de zomer op komst toch handig om te weten!

DRÖNA IKEA-hack

Wat? DRÖNA-bak
Prijs? € 4,49

Ken jij nog meer leuke, handige IKEA-hacks? Deel ze hieronder!