‘Project Omakase’ heet het restaurant waar de Thaise student Kitsanin Thanyakulsajja twee avonden in de week sushi serveert. Hij studeert in Amsterdam en vindt zijn sushi-hobby een mooie manier om creatief met voedsel bezig te zijn.

Tijdrovende hobby

Op zijn studentenkamer, nog geen twintig vierkante meter groot, kan Kitsanin (‘Kit’ voor vrienden) zes gasten kwijt. Hij staat twee keer in de week maar liefst tien uur in de keuken om de sushi te bereiden. Geen probleem, vindt hij, ook al is hij wekelijks al zo’n 27 uur aan studie kwijt en nog eens tien uur aan het ombouwen van zijn kamer tot eetgelegenheid (en vice versa). “Het scheelt als je niet drinkt en niet feest.” Een maaltijd kost 25 euro en studenten krijgen 5 euro korting.

Japanse keuken (met Nederlandse twist)

Mocht je je afvragen waarom Kit als Thai niet voor zijn vaderlandse keuken heeft gekozen: die overweging was puur praktisch. Goede Thaise ingrediënten zijn in Nederland namelijk lastig te krijgen. Dat geldt ook voor de echte Japanse, maar deze kunnen gemakkelijk worden vervangen door Nederlandse vis en groenten. De naam ‘Project Omakase’ verwijst overigens naar het Japanse gebruik om je door de chef te laten verrasssen: ‘omakase’ betekent letterlijk ‘ik vertrouw de chef’.