De huizenprijzen in San Francisco zijn dusdanig hoog dat mensen de gekste dingen bedenken om er te kunnen wonen. Illustrator Peter Berkowitz timmerde een houten kast in elkaar en plaatste deze bij een vriend in de woonkamer. Hij woont wat krap, maar betaalt dan ook maar 400 dollar per maand. Een schijntje voor SanFran-begrippen.

Knus en goedkoop

Berkowitz heeft naar eigen zeggen nog nooit zo knus gewoond als in de zijn houten woning van 1,4 bij 2,5 meter. “Ik heb een bed, een bureau en een raam, zodat ik ook daglicht heb.” Het kostte hem zo’n drie weken om zijn ‘huis’ te ontwerpen en in elkaar te zetten. Nu bespaart hij fors op de huur: “Het is natuurlijk raar om in een cabine in de huiskamer van een vriend te wonen. Maar door de absurde huurprijzen in San Francisco is dit voor mij de beste oplossing.”

Start-up

Zijn geklus bracht Berkowitz wel op een idee: het opzetten van een bedrijf dat mensen helpt om zelf dit soort woningen te bouwen. Op die manier kunnen meer mensen die niet veel ruimte nodig hebben voor een normale prijs in San Francisco wonen. Bovendien biedt het mensen die zelf een ruime woning hebben kans om een extraatje te verdienen. Zelf verwacht Berkowitz ongeveer een jaar in zijn kast te blijven wonen.