Woon jij in zo’n klassiek studentenhuis waar de keuken een slagveld is? Dat kon weleens slechter voor je zijn dan je dacht. Psychologen van de Australische University of South Wales stellen namelijk dat mensen in een chaotische keuken meer calorierijk voedsel tot zich nemen. Misschien toch maar eens een schoonmaakrooster samenstellen voor de gezamenlijke keuken?

keuken

Meer koekjes

Aan het Australische onderzoek, dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environment and Behaviour, werkten honderd vrouwelijke deelnemers mee. De helft van de dames mocht plaatsnemen in een keurig opgeruimde keuken; de andere helft kreeg een smerige, rommelige keuken toegewezen.

Vervolgens werden er crackers, koekjes en wortels neergezet in de keukens. Deelnemers in de vuile keuken aten tot wel twee keer zoveel koekjes als de personen in de schone keuken. De hoeveelheid wortels en crackers die werd gegeten, verschilde niet. Per persoon namen de vrouwen in de opgeruimde keuken honderd calorieën minder tot zich.

Gevoel van controle

Volgens Lenny Vartanian, een van de psychologen die meewerkten aan het onderzoek, heeft dit gedrag alles te maken met een gevoel van controle. Wanneer de controle over je omgeving ver te zoeken is, lijkt ook de controle over je eigen gedrag sneller te verdwijnen, zo legt Vartanian uit. Hij vermoedt dat dit net zo goed voor mannen geldt, ook al zijn zij niet bij het onderzoek betrokken geweest.

Vartanians collega Brian Wansink, verbonden aan de Amerikaanse Cornell University, adviseert om je keuken schoon te houden, zeker wanneer je de neiging hebt om te veel te eten. “Een schone omgeving geeft een gevoel van rust en controle. Bovendien kun je je beter concentreren,” stelt Wansink. “Als om je heen alles chaotisch is, pak je gemakkelijker ‘even snel’ iets lekkers.” Dus, studenten, er zit niets anders op: aan de slag met die keuken. Kun je daarna een welverdiend biertje uit de schone koelkast pakken.