In verzorgingstehuis Tolsteeg in Utrecht wonen binnenkort, behalve senioren, ook starters en studenten. Een vleugel van het gebouw wordt omgebouwd en geschikt gemaakt voor jongerenhuisvesting. Afgelopen week konden de studenten alvast een kijkje nemen in de eerste kamers.

160 jongeren

De komende tijd wordt het tehuis geschikt gemaakt om woonruimte te bieden aan 160 studenten en starters, voor een periode van tien jaar. Mede dankzij de komst van de nieuwe bewoners kunnen de bestaande voorzieningen behouden blijven, waaronder een restaurant, een kapsalon en een praktijk voor fysiotherapie. Bovendien wil huisvester Socius activiteiten gaan opzetten die passen bij zowel de oudere als de jonge doelgroep.

Geen verplichte hulp aan ouderen

“De starters die hier komen wonen moeten feeling hebben met de situatie,” aldus Bram van der Velde, woordvoerder van Socius. “Van alle aanmeldingen hebben we een selectie gemaakt waarvan wij denken: deze studenten zijn bereid de ouderen te helpen als het nodig is.” Het helpen van de ouderen is niet verplicht voor de studenten. Van der Velde: “Wat de precieze invulling gaat worden voor een taakverdeling, moet later nog duidelijk worden, maar we willen niemand iets verplichten. Het helpen van ouderen moet wel echt uit hunzelf komen.”