Met weemoed denk je terug aan de tijd dat je zorgeloos onderstaande uitspraken deed: iedere 24e van de maand kwam immers de verlossende 286,15 euro weer op je rekening. Kamers.nl steekt je graag een hart onder de riem en geeft je zes suggesties om het schrale leven zonder stufi draaglijker te maken.

“Even pizza bestellen?”

Na een zware dag, zeker met de herfst en winter op komst, is er niets verleidelijker dan het bestellen van eten. Maar let op: voor de prijs van één bezorgmaaltijd kun je gemakkelijk een gezonde maaltijd voor meerdere personen of dagen maken!

Tip 1: haal de chef in jou naar boven.

Bedenk je dat koken lang niet zo erg is als het misschien lijkt. Gezamenlijk boodschappen doen en koken met je huisgenoten kan ook nog eens hartstikke gezellig zijn en (afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt natuurlijk) ook een stuk gezonder. Geen inspiratie? Het internet en social media stromen over van de foodblogs die ook letterlijk behapbaar zijn voor minder getalenteerde koks. Je eerste inspiratie vind je alvast hier.

Besparing: 7,50 euro per maaltijd.

10 euro ben je zo kwijt voor een gemiddelde thuisbezorgmaaltijd, terwijl je voor 2,50 euro per persoon een maaltijd in elkaar kunt zetten die de schijf van vijf netjes vertegenwoordigt. Echt geen zin om te koken of een ontembare behoefte aan fastfood? Voor die tweeënhalve euro heb je ook een prima diepvriespizza!
Pizza

“Rondje van mij!”

De heren onder ons kennen de situatie: er staat een mooie dame aan de bar, maar na aardig wat biertjes zijn je openingszinnen niet meer wat ze zijn geweest… Wat is er dan makkelijker dan het aanbieden van een drankje? En wie heeft er in een onbezonnen bui nooit besloten zelfs iedereen maar op een drankje te trakteren? Een vriendelijke, maar begrotelijke gewoonte.

Tip 2: ‘sponsoren’ hoeft echt niet altijd.

Trakteren of een rondje doen is natuurlijk gezellig op zijn tijd, maar echte vrienden zullen het je echt niet kwalijk nemen als jij niet standaard de portemonnee trekt om de hele club van een sapje te voorzien. En die mooie dame aan de bar? Als ze jou echt leuk vindt, hangt het succes van je versierpoging heus niet af van het spontaan aanbieden van een drankje.

Besparing: 25 euro per avond.

Dit bedrag tik je gemakkelijk aan wanneer je weer eens tien vaasjes bestelt.
Bier

“Dat vak haal ik volgend jaar wel”

De colleges beginnen veel te vroeg en het boek is ook nog eens veel te dik. De motivatie zakt je in de schoenen en het besluit staat vast: “Dat vak doe ik volgend jaar wel!” Heel relaxed natuurlijk, maar langer over je studie doen is niet erg economisch.

Tip 3: doorbijten, je kunt er maar vanaf zijn!

Gaat dat vak volgend jaar nou echt minder zuur zijn? Dacht het niet! Houd jezelf tijdens die loodzware colleges en het oppakken van dat al even zware boek het volgende voor: als je even doorbijt, ben je er hierna vanaf. Halen moet je het vroeg of laat sowieso…

Besparing: minimaal 2000 euro!

Een extra jaar studeren kost alleen aan collegegeld al zo’n 2000 euro (dit jaar is de wettelijke bijdrage 1.951 euro). Tel daar de kosten voor je kamer en andere vaste lasten nog eens bij op en je komt ruim boven de 2000 euro uit…
Wekker

“Gooi er maar bij”

Hongerig loop je door de supermarkt. Zowel jij als je huisgenoot gooit bijna gedachteloos het ene na het andere product in het mandje of winkelwagentje. Thuis blijkt er toch wel erg ruim te zijn ingekocht en uiteindelijk moeten jullie zelfs dingen weggooien omdat ze over datum zijn geraakt.

Tip 4: maak een lijstje.

Hoe suf het ook klinkt, het werkt heel goed om van tevoren een lijstje te maken met dingen die je écht nodig hebt (en je daaraan te houden, natuurlijk). Probeer vooral de aanlokkelijke aanbiedingen te negeren.

Zo’n lijstje heeft nog een voordeel: de kans dat je er thuis achterkomt dat je iets bent vergeten, is veel kleiner. En het vermindert ook nog eens het risico dat je je weer eens te buiten gaat aan impulsief aangeschafte snacks!

Besparing: zo’n 10 euro per boodschappensessie.

Wanneer je een stuk of vier onnodige producten laat liggen, bespaar je al snel tegen een tientje.
Wekker

“Vanavond naar de bios?”

De veelbelovende actiefilm die vanaf vandaag eindelijk in de bioscoop draait moet jij als echte filmliefhebber toch zien? Een bioscoopbezoek – vaak inclusief onvermijdelijke aankoop van die toch wel heel verleidelijke snacks en drankjes – is alleen best een prijzige hobby.

Tip 5: gezellige filmavond met je huis.

Wacht dus even rustig af totdat je die film kunt downloaden en organiseer een gezellige filmavond met je huisgenoten. Meteen een leuke gezamenlijke activiteit en… je hoeft er de deur niet eens voor uit!

Besparing: op zijn minst 10 euro.

Dit bedrag ben je alleen al voor een bioscoopticket kwijt. Met een hapje en een drankje erbij kun je daar zo nog 5 á 10 euro bij optellen.
Bioscoop

“Sluitje pakken?”

Hoe vaak overkomt het je niet dat je ‘even een biertje gaat drinken’ en vervolgens doorgaat tot de laatste tent in de stad gesloten is? De nacht wordt afgetopt met een vette hap om de onvermijdelijke kater tot een minimum te beperken en de ontstane honger te stillen.

Tip 6: less is more.

Af en toe doorhalen hoort erbij als student, maar is de avond per definitie minder geslaagd als het bij een paar biertjes blijft? De volgende dag ben je jezelf waarschijnlijk dankbaar als je fris en fruitig je bed uitstapt (en de kans dat je dat tentamen volgende week haalt daardoor ook nog eens groter is…).

Besparing: zeker 30 euro per avond.

Voor je het weet ben je ruim 30 euro verder na zo’n tien extra bier en een ontnuchterende bak kapsalon. Ook de vermeden kater is een aangename besparing!
Kapsalon

Wil je meer informatie? Lees hier alles wat je moet weten over de studiefinanciering per september 2015