De studente die een verborgen camera aantrof in de badkamer van haar studentenhuis in Breda, kwam afgelopen weekend landelijk in het nieuws. Onder haar wastafel bleek een camera bevestigd te zijn, die in verbinding stond met een computer in het huis ernaast. De verdachte uit Etten-Leur is kort na de melding aangehouden. Opmerkelijk verhaal natuurlijk (en waarschijnlijk voor veel studenten 'their worst nightmare') maar helemaal nieuw is het niet. Kamers.nl dook in het nieuwsarchief en diepte drie bijzondere gevallen op van begluurde studenten.

‘Vergeten’ camera’s

In 2009 krijgen twee studentes in Groningen de schrik van hun leven als ze camera’s aantreffen in zowel in hun slaapkamers als in de badkamer. Deze blijken in verbinding te staan met de computer van de huisbaas, een 45-jarige Engelsman. Zelf beweert de man zich van geen kwaad bewust te zijn: hij zou zou de in het pand aanwezige camera’s vergeten zijn en ontkent dan ook de beelden te hebben bekeken. Zeer geloofwaardig natuurlijk, zeker omdat de man al eerder veroordeeld is voor zedendelicten.

‘Even de neus poederen’

Ook buiten je eigen studentenkamer ben je lang niet overal veilig. Dat merken bezoekers van de onder studenten populaire pizzeria Sorrento in Leiden. Tussen 2005 en 2008 maakt de eigenaar video-opnames in het damestoilet met behulp van een camera in een plafondlamp. Zijn verklaring: hij verdenkt een vrouwelijk personeelslid van cocaïnegebruik op het toilet en wil bewijsmateriaal verzamelen. Erg spannend zijn de opnames (96 videobanden in totaal) trouwens niet: aangezien de camera recht boven het toilet hangt, zijn van de toiletterende dames alleen de kruinen te zien. De Italiaanse eigenaar komt er uiteindelijk vanaf met een taakstraf, een geldboete en een voorwaardelijke gevangenisstraf. En het restaurant? Dat is er nog steeds.

Tragische gevolgen

Een bijzonder triest geval voltrekt zich in 2010 in de Verenigde Staten. Een 18-jarige eerstejaarsstudent van de Rutgers University ontdekt dat een medestudent een verborgen camera heeft geplaatst in zijn kamer, waarmee opnames worden gemaakt van de vrijpartij die hij daar heeft met een jongen. De beelden worden vervolgens via een stream online gezet. Enkele dagen later pleegt de jongen zelfmoord door van de George Washingtonbrug (New York) te springen. De dader wordt in 2012 veroordeeld tot 30 dagen gevangenisstraf, plus een geldboete, een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar.