Studenten die op kamers willen krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken: hospiteren (ook wel ‘instemmen’ genoemd). Met nog twintig enthousiaste kamerzoekers word je losgelaten tussen de huidige bewoners, met als enige taak om de allerleukste, allergezelligste, allerspontaanste en vooral allerzichzelfste te zijn. Best lastig, zeker als je van jezelf niet zo outgoing bent als al die hippe types om je heen. Daarom geeft Kamers.nl je zestien tips (en drie absolute don’ts) om succesvol te hospiteren.

1. Wees jezelf (maar wel de optimale versie!)

Tijdens een hospiteeravond probeer je de beste versie van jezelf te laten zien. Het is daarom zeker niet verboden om af en toe een sociaal wenselijk antwoord te geven, maar ga hierin niet te ver. Voor beide partijen is het vervelend wanneer dat hypersociale en licht opgefokte gezelligheidsdier in de praktijk een rustig bankhangtype blijkt - of andersom. Doe je dus niet compleet anders voor dan je bent, maar pas je een klein beetje aan de groep aan.

2. Denk van tevoren na over antwoorden op veelgestelde vragen

Veel vragen die worden gesteld tijdens een hospiteersessie kun je van tevoren zien aankomen. Denk aan simpele vragen als: ‘Wat zijn je hobby’s?’, Hoe ziet jouw week eruit’ en ‘Wat zou jij toevoegen aan dit huis?’ Formuleer alvast wat antwoorden voor jezelf en bepaal welke dingen je wel en niet wilt noemen. En denk na over hoe bepaalde eigenschappen of hobby’s kunnen overkomen op de bewoners.

3. Zorg dat je profiel op social media niet afschrikt

Kijk voorafgaand aan de hospiteeravond (liefst al voordat je reageert op de kamer) kritisch naar je socialmediaprofielen. Vooral Facebook wordt al snel even geraadpleegd door bewoners die een eerste selectie moeten maken. Let erop dat je een representatieve indruk maakt en dat er bijvoorbeeld geen dubieuze politieke statements staan, of andere dingen die ervoor kunnen zorgen dat mensen op je afknappen. Wil je bepaalde zaken liever niet laten zien, scherm dan je profiel af voor niet-vrienden (bij de privacyinstellingen).

4. Wees op tijd (zo niet: bellen!)

Het beste moment om je te melden is een paar minuten vóór de afgesproken tijd. Veel te vroeg (een kwartier of meer) is not done, aangezien de bewoners vaak nog even wat voorbereidend (opruim)werk willen doen of de boel willen voorbespreken. En kom je dankzij een ruime planning veel te vroeg bij het studentenhuis aan, dan is het helemaal niet erg om nog even een rondje te lopen. Uiteraard is te laat verschijnen ook geen goed idee, al kan een minuutje ‘fashionably late’ zijn over het algemeen weinig kwaad. Dreig je dankzij tegenwerkende treinen of ander ongemak echt te laat te komen, bel dan even om het te laten weten. Er schijnen zelfs studenten te zijn die dit expres doen om extra op te vallen…

5. Zorg voor een telefoonnummer

Lekke banden, vertraagde treinen, files of gewoon onvindbare straten: onderweg kan er van alles misgaan. Zorg daarom dat je altijd een telefoonnummer hebt van minimaal een van de bewoners van het huis waar je gaat hospiteren.

6. Stel je bij binnenkomst aan iedereen voor

Geef bij binnenkomst iedereen die je tegenkomt netjes een handje, noem je naam en kijk de andere persoon daarbij aan. En ja, ook andere hospitanten kun je gewoon een hand geven – zo laat je direct zien hoe vriendelijk en sociaal je wel niet bent. Is het officiële gedeelte nog niet begonnen, knoop dan een praatje aan met een of meer van de bewoners. Houd het wel subtiel en begin niet direct reclame te maken voor jezelf: het belangrijkste is dat je interesse toont in de bewoners en het huis.

7. Neem liever geen cadeautje mee

In sommige gevallen kan het werken: een flesje wijn of doosje chocola meenemen. Toch zijn de verschillen per studentenhuis groot en kan een cadeautje ook nogal slijmerig overkomen. Nog een gevaar: de aanname ‘die kan het zeker niet op eigen kracht’ ligt op de loer. Het advies van Kamers.nl is daarom: neem geen presentje mee en probeer op eigen kracht die kamer te bemachtigen.

8. Kijk goed om je heen en bepaal of je hier echt graag wilt wonen

Houd in gedachten dat het van beide kanten moet klikken tijdens een hospiteeravond. Je kunt wel ontzettend je best doen om gekozen te worden, maar als de kamer of het huis je vervolgens toch niet bevalt, is dat zonde. Voor jou, voor je huisgenoten en ook voor die andere kandidaten die wél enthousiast waren. Kijk dus kritisch naar het huis, de kamer en de bewoners en vraag je af of je hier enkele jaren met plezier zou kunnen doorbrengen.

9. Verzwijg eventueel dat je al duizend keer hebt gehospiteerd

Het is helemaal geen schande om vijf, tien, twintig keer (of meer) te hospiteren. Iedereen weet dat er nu eenmaal veel meer studenten zijn dan kamers. Toch is het niet handig om tijdens het hospiteren te vertellen dat je het voor de 37e keer probeert. De bewoners moeten in korte tijd een beslissing nemen en zijn bij twijfel al gauw geneigd om op het oordeel van die andere 36 studentenhuizen af te gaan. Je kunt best vertellen dat je al ‘een aantal keer’ hebt gehospiteerd, maar houd het een beetje vaag. Zit je geweten je echt in de weg? Als je eenmaal gekozen bent, kun je altijd nog open kaart spelen.

10. Probeer zoveel mogelijk bewoners een-op-een te spreken

In veel gevallen zal de hospiteersessie plenair plaatsvinden, oftewel: in een grote groep met iedereen tegelijk. Probeer de momenten eromheen te gebruiken om een-op-een contact te maken met verschillende bewoners. Juist dankzij deze persoonlijke contactmomenten blijf je beter hangen in het geheugen van de bewoners.

11. Maak oogcontact

Je hoeft niet direct te gaan flirten met alle aanwezigen, maar zorg er wel voor dat je oogcontact maakt met de bewoners. Dat staat zelfverzekerder en geïnteresseerder dan wanneer je je concentreert op een koffiekan of flesje bier. Beperk het aankijken wel tot enkele seconden - het moet niet griezelig gaan worden.

12. Neem een actieve houding aan

Een inkopper natuurlijk: let op je houding. Een beetje ontspannen mag best, maar ga niet onderuithangen of met je benen op tafel zitten: je bent (nog) niet thuis! Probeer de juiste balans te vinden tussen een ontspannen en een actieve zithouding. Kijk ook even om je heen en bepaal hoe de houding van de andere kandidaten op jou overkomt. Hier kun je zelf ook weer je voordeel mee doen.

13. Stel zelf vragen (niet té veel, natuurlijk)

Wanneer de gelegenheid zich voordoet is het goed om zelf ook één of twee vragen te stellen aan de bewoners van het studentenhuis. Enkele klassiekers:

  • Zijn er gemeenschappelijke apparaten als wasmachines en vaatwassers in huis aanwezig?
  • Hebben jullie weleens uitstapjes met het huis?)
  • Wordt er (verplicht) samen gegeten?

Let erop dat de dingen waar je naar vraagt niet al genoemd zijn, dit komt nogal ongeïnteresseerd over. Verder dien je je vraag goed te timen, zodat je bijvoorbeeld niet dwars door de nestor van het huis heen praat.

14. Wees enthousiast en positief

Denk goed na over de motivering die je geeft voor je studiekeuze, het op kamers gaan en andere stappen in je leven. Het kan wel zo zijn dat je voor Rechten hebt gekozen omdat je het verder ook allemaal niet wist, of dat je puur op kamers gaat omdat je tweeënhalf uur moet reizen naar college, maar erg gepassioneerd komt het niet over. Maak er liever iets van als: ‘Ik heb altijd al jurist willen worden‘ of ‘Ik heb heel veel zin om het studentenleven in de stad zelf te beleven’.

15. Pas op met sociaal wenselijke antwoorden

‘Ik ben heel schoon, maak nooit lawaai en doe heel graag de afwas.’ Op zich best gunstige eigenschappen voor een toekomstige huisgenoot, maar wanneer je je puur hierop probeert te onderscheiden, ga je het waarschijnlijk niet redden. In veel studentenhuizen zijn sociale eigenschappen als ‘in het huis passen’ en ‘gezellig overkomen’ namelijk nog net even belangrijker. Bovendien maken zulke netheid-claims al snel een geforceerde indruk.

16. Probeer een vleugje humor te gebruiken om je te onderscheiden

Nee, ga alsjeblieft geen grappen voorbereiden of moppen uit je hoofd leren. Maar door (subtiel) een klein beetje humor te gebruiken kun je jezelf wel positief onderscheiden. Je kunt dit onder meer doen door in te spelen op wat eerder is gezegd, liefst met een beetje zelfspot. Ik herinner me een kandidaat die indruk maakte door, nadat drie meisjes hadden aangegeven dat ze zo ontzettend lekker konden koken, aangaf dat hij nog geen ei kon bakken, maar dat hij eten wel heel fijn vond. Het bakken van eieren heeft hij alsnog geleerd nadat hij werd ingestemd.

De afknapper-top 3


1. Je vader of moeder meenemen

Gewoon. Niet. Doen.

2. Extreem druk zijn

Enthousiasme is goed - tot op bepaalde hoogte. Overdreven veel praten en extreem druk doen: grote afknappers voor veel studentenhuisbewoners.

3. De medelijden-kaart

‘Ik moet zó ver reizen, heb al 23 keer gehospiteerd en mijn relatie is net uit… Geef me alsjeblieft de kamer!’ Helaas. De bewoners kiezen degene van wie zij denken dat deze het best in het huis past, niet degene die het zieligste verhaal vertelt.