Waarschijnlijk droomt iedere student met een managementopleiding ervan: een paar maanden studeren aan een andere Europese universiteit en lekker genieten van het lokale studentenleven. De Britse organisatie QS publiceerde afgelopen maand de nieuwe ranking met de 20 meest prestigieuze business schools van Europa. Kamers.nl neemt de lijst voor je door en vergelijkt hem meteen met de ranglijst van de Financial Times.

De Europese Business School top 20 van QS

1. Londen (Groot-Brittannië): London Business School
Niet alleen de beste business school in Europa volgens QS, maar ook wereldwijd én in de ranking van de Financial Times op nummer 1. CEO’s van grote bedrijven zoals HSBC, Tata Group en Marks&Spencer behaalden hier hun diploma. De campus ligt bij Regent Park, waar je – als het niet regent natuurlijk! – lekker even kunt ontspannen tussen de colleges door, of in alle rust je tentamens kunt leren. Wat wil je nog meer?

2. Fontainebleau (Frankrijk): INSEAD
Een welverdiende tweede plaats: de onder managementstudenten vaak bekende ‘Blue Ocean Strategy’ is ontwikkeld door een van de INSEAD-faculteiten. Wil je het toch wat verderop zoeken dan Europa? INSEAD heeft ook een vestiging in Singapore (Financial Times #5).

3. Milaan (Italië): Bocconi University
Goed nieuws voor de liefhebbers van ‘la dolce vita’: de particuliere universiteit Bocconi is als enige Italiaanse universiteit in de top 20 geëindigd. Alumnus en voormalig minister-president van Italië, Mario Monti, is nu president van de universiteit. (Financial Times #8)

4. Oxford (Groot-Brittannië): University of Oxford
De universiteiten van Oxford en Cambridge, samen ook wel ‘Oxbridge’ genoemd, zijn de oudste en meest beroemde universiteiten van het Verenigd Koninkrijk. Onder alumni bevinden zich dan ook vele Nobelprijswinnaars en belangrijke politieke personen, onder wie de Britse premier David Cameron. (Financial Times-ranking: #10)

5. Londen (Groot-Brittannië): London School of Economics (LSE)
Ook deze universiteit kent vele Nobelprijswinnaars als alumni en niemand minder dan John F. Kenndy studeerde hier. Gelegen in hartje Londen biedt LSE ook voldoende mogelijkheden voor de vrije uurtjes! (LSE komt niet voor in de ranglijst van de Financial Times).

6. Kopenhagen (Denemarken): Copenhagen Business School
Copenhagen Business School, dat vlakbij het pittoreske centrum van de Deense hoofdstad ligt, is de best scorende business school van Scandinavië. (Financial Times #45)

7. Parijs (Frankrijk): HEC Paris School of Management
Parijs is meer dan een prachtige stad voor een weekendje weg: je ontdekt het pas écht door er een paar maanden te studeren, bijvoorbeeld aan de zeer goed aangeschreven HEC (École des Hautes Études Commerciales). The Financial Times zet de HEC op nummer 2.

8. Cambridge (Groot-Brittannië): The University of Cambridge
Hoewel Cambridge vele eigenschappen deelt met Oxford, eindigt de Business School van het groene Cambridge een paar plaatsen lager in deze ranglijst. (Financial Times #29)

9. Rotterdam: Erasmus Universiteit
De Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit bezorgt ook Nederland een plaatsje in de top 10 (Financial Times #11). Kwaliteit hoeven we dus niet ver te zoeken! De RSM trekt dan ook niet voor niets vele buitenlandse studenten, wat het studeren in onze eigen havenstad toch een internationaal gevoel geeft.

10. Coventry (Groot-Brittannië): Warwick Business School
Midden in het Verenigd Koninkrijk vind je de relatief jonge Warwick Business School, waar onder andere de CEO’s van Citroën, Land Rover, Fiat en Heinz zijn afgestudeerd. Op nummer 19 in de ranglijst van de Financial Times.

11. Barcelona (Spanje): La Salle Universitat Ramon Llull (ESADE)
ESADE (Escuela Superior de Administración y Dirección de Empresas) valt net buiten de top 10 van QS, maar wordt met een vierde plaats zeer goed gewaardeerd door de Financial Times.

12. Manchester (Groot-Brittannië): University of Manchester
Deze business school, die op plaats 37 van de FT-ranking staat, vind je in het noorden van Engeland. Je hoeft je in Manchester - één van de grootste studentensteden van Europa - nooit te vervelen: door de hele stad vind je bars, clubs en eetgelegenheden die alle internationale keukens vertegenwoordigen.

13. St. Gallen (Zwitserland): University of St. Gallen
Deze business school, die niet voor niets op de zesde plek staat in de Financial Times-ranking, kent vele zeer succesvolle alumni, zoals de CEO’s van de Deutsche- en Commerzbank, maar ook die van de horlogemerken Swatch en IWC.

14. Londen (Groot-Brittannië): Imperial College
Driemaal is scheepsrecht voor Londen in deze ranglijst. De ranking ontloopt die van de Financial Times maar weinig, hier staat Imperial college één plaatsje hoger (nummer 13).

15. Wenen (Oostenrijk): Vienna University of Economics and Business
De WU (Wirtschaftsuniversität Wien) is de grootste business school van Europa. Onder anderen de CEO van Red Bull studeerde hier af. Desalniettemin komt deze business school niet hoger dan plaats 42 op de FT-ranking.

16. Stockholm (Zweden): Stockholm School of Economics
In de Financial Times-ranking komt deze private Business School 10 plekken lager uit (#26). Tot alumni behoren diverse Nobelprijswinnaars.

17. Lausanne (Zwitserland): IMD Business School
Niet alleen onze eigen minister-president Mark Rutte, maar ook CEO’s van bedrijven als Philips, Nestlé en UBS studeerden hier af. Niet voor niets staat IM in de top 10 van de Financial Times (op nummer 9). De ligging aan het meer van Genève is een leuke extra.

18. Helsinki (Finland): Aalto University
De managementopleiding van Aalto verdient een 29e plaats op de Financial Times-ranglijst. Let wel, je moet wel tegen een koud klimaat kunnen als je voor deze universiteit in het mooie maar frisse Helsinki kiest.

19. Birmingham (Groot-Brittannië): Aston University
Deze business school heeft een indrukwekkende campus met eindeloos veel voorzieningen zoals een eigen zwembad, sportcentra, cafés, restaurants, winkels en zelfs een tandarts, opticien en kapper. (FT-ranking #69)

20. Oslo (Noorwegen): BI Norwegian Business School
De grootste business school in Noorwegen en de een-na-grootste van Europa scoort een 39e plaats in de Financial Times-ranking.

QS vs. Financial Times: waarop zijn de rankings gebaseerd?

Quacquarelli Symonds (QS) is een instantie die onafhankelijke informatie over universiteiten wereldwijd in kaart brengt. QS beoordeelt de reputatie van business schools onder zowel academici als werkgevers op basis van een representatieve database waarin beide groepen zijn vertegenwoordigd. Daarbij wordt ook het aantal citaten uit papers meegenomen in de weging. De Financial Times (FT) is een toonaangevend wereldwijd dagblad met een focus op internationale bedrijven en de (wereld)economie. FT’s beoordeling is met name gebaseerd op het salaris van MBA-, EMBA- en masteralumni.

Lang weg, lege kamer?

Heb je de knoop doorgehakt en ga je voor een langere periode in het buitenland studeren? Dan is het erg slim om je kamer (als dat mag van de verhuurder) onder te verhuren aan iemand anders. Dat dekt mooi jouw kosten en je helpt iemand anders tijdelijk aan een kamer.

Weet je nog niet zeker of je in het buitenland wilt studeren? Lees dan vooral deze 5 goede redenen waarom studeren in het buitenland een must is!