Heb jij dit jaar even geen geld om te backpacken door Zuidoost-Azië of de westkust van de VS te verkennen? Wees gerust: ook met een kleiner budget kun je een onvergetelijke vakantie beleven. Steden als Praag en Boedapest zijn al jaren in trek, maar het kan natuurlijk origineler. Kamers.nl presenteert een overzicht van zes minder bekende maar beeldschone Europese steden, die zelfs voor armlastige studenten prima te betalen zijn.

Ljubljana (Slovenië)

De studentenstad Ljubljana is een van de kleinste hoofdsteden van Europa. Alleen al de ligging, tussen een middeleeuws kasteel en de rivier de Ljubljanica, maakt deze stad uniek. Tel daar het Prešerenplein, het Fransiscanenklooster, de centrale markt, de iconische Drakenbrug en de prachtige Robbafontein bij op en het is duidelijk dat dit een stad met allure is. Verblijven in de Sloveense hoofdstad kan voor een studentenprijsje, bijvoorbeeld in een van de jeugdherbergen in het centrum (’s zomers is reserveren aan te raden) of op de stadscamping Ljubljana Resort.

Ljubljana


Porto (Portugal)

Mischien niet heel erg stuko, zo’n glaasje port. Maar als jij er straks één drinkt in het heerlijkse stadspark Jardins do Palácio de Cristal, waar je met een heerlijk Portugees zonnetje op je knar een fantastisch uitzicht hebt over de stad en de rivier de Douro, dan weet ik zeker dat het niet bij dat ene glaasje blijft. Andere hoogtepunten van Porto zijn het oude stadscentrum Ribeira, de indrukwekkende brug Ponto Dom Luís I, het Beurspaleis (Palácio da Bolsa) en de concertzaal Casa da Música, ontworpen door onze eigen Rem Koolhaas. En dat zijn nog maar enkele van de culturele pareltjes die Porto te bieden heeft. Had ik al gezegd dat de stad ook nog eens rete-betaalbaar is?

Porto


Riga (Letland)

Op zo’n twee uur vliegen van Schiphol ligt de Letse hoofdstad Riga, oftewel ‘het Parijs van de Baltische Staten’. Niet voor niets staan beide delen van het historische centrum (de middeleeuwse Oude Stad en de laat-negentiende-eeuwse Nieuwe Stad) op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In Riga vind je niet alleen een bijzondere mengeling van bouwstijlen (van Jugendstil tot Sovjet-stijl) maar ook een gevarieerd winkelaanbod en een levendig uitgaansgebied. Kortom: alles wat een stad de moeite waard maakt. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan de Centrale Markt, een enorme levensmiddelenmarkt (57.000 m2) gevestigd in voormalige zeppelin-hangars.

Riga


Belgrado (Servië)

Belgrado staat bekend om zijn bruisende nachtleven: niet voor niets werd de stad door Lonely Planet uitgeroepen tot beste uitgaansstad van Europa. Vooral aan de oevers van de Donau en de Sava zijn de nodige clubs en discotheken te vinden, bijvoorbeeld in de aldaar gelegen partyboten. Een andere populaire plek onder de lokale party people is de straat Strahinjića Bana, waar zowel de kroegtijger als de clubganger aan zijn trekken zal komen. Maar de Servische hoofdstad heeft meer te bieden, zoals het middeleeuwse fort Kalemegdan en het bijbehorende park, de Kathedraal van de Heilige Sava en de Sint-Michaelskathedraal. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Nationaal Museum van Servië (Narodni Muzej). De enorme collectie (ruim 400.000 stukken) bevat archeologische vondsten van duizenden jaren voor Christus, middeleeuwse meesterwerken en moderne topstukken van onder meer Monet, Renoir, Matisse, Raphael, Picasso, Van Gogh, Mondriaan en Rubens.

Belgrado


Luxemburg (Luxemburg)

Veel Nederlanders rijden er doodleuk langs op weg naar de Franse Alpen of Zwitserland, maar wie ervoor kiest om Luxemburg-stad daadwerkelijk binnen te rijden, zal hier geen spijt van krijgen. De hoofdstad van het Groothertogdom heeft een beeldschone en groene stadskern en enkele fantastische pleinen, waaronder het indrukwekkende Place de la Constitution. Verder vind je in Luxemburg de beroemde kazematten: een netwerk van ondergrondse gangen, in 1644 door de Spanjaarden aangelegd als schuilplaats. En wat te denken van de het charmante laaggelegen stadsdeel Grund, met zijn authentieke huizen, gezellige restaurants en vele barretjes? Het mooiste is: Luxemburg mag dan een van de rijkste landen van Europa zijn, voor toeristen is de hoofdstad alleszins betaalbaar te noemen - zeker vergeleken met relatief nabij gelegen steden als Parijs, Brussel en Amsterdam. En je bespaart je een vliegticket: vanaf Utrecht ben je met de auto binnen vier uur in Luxemburg!

Luxemburg


Krakau (Polen)

Krakau, ook wel ‘het Florence van Polen’, is een van de weinige Poolste steden die vrijwel ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog zijn gekomen. Allereerst herbergt het historische centrum (Stare Miasto) enkele prachtige en zeer oude gebouwen, waaronder de Sint-Andreaskerk uit 1098 (!). Het hart van Krakau wordt gevormd door de Rynek Glówny (Grote Markt), een van de fraaiste en grootste marktpleinen van Europa, dat wordt omringd door kerken, paleizen en historische woningen. Een van deze kerken is de bijna duizend jaar oude Sint Wojciechkerk, die nog steeds in gebruik is. Behalve deze cultuurhistorische schatten heeft Krakau ook genoeg te bieden op het vlak van muziek en uitgaan. Niet alleen telt de studentenstad een enorm aantal betaalbare restaurantjes en cafés, het is ook nog eens de hoofdstad van de Poolse jazzscene, onder meer dankzij het beroemde Summer Jazz Festival. En ben je niet van de jazz, dan is er onder de ruim honderd uitgaangsgelegenheden die de binnenstad rijk is, vast wel iets van jouw gading te vinden. Na zdrowie!

Krakau