Overweeg je om een periode in het buitenland te gaan studeren? Zeker doen! Niet dat Nederland nu zo’n verkeerd land is om te studeren, maar de ervaring die je opdoet als internationale student is onbetaalbaar. Mocht je nog een duwtje in de rug nodig hebben, dan geeft Kamers.nl je hier vijf redenen om die koffer alvast in te pakken.

Een boost voor je carrière

Laten we eerlijk zijn: de perspectieven voor pas afgestudeerden zijn wel eens beter geweest. Wil je na je studie snel een leuke baan vinden, dan zul je je dus moeten onderscheiden. Bijvoorbeeld door te studeren in het buitenland! Internationale ervaring is voor de meeste werkgevers een absolute pre, helemaal als je kunt laten zien dat je relevante werkervaring hebt opgedaan (bijvoorbeeld in de vorm van stages of vrijwilligerswerk). Bovendien kun je een mooi internationaal netwerk opbouwen, waar je later in je carrière nog je voordeel mee kunt doen.

Verdieping van je studie

Wanneer je studeert aan een buitenlandse universiteit of hogeschool, kun je vaak vakken volgen die hier in Nederland niet worden aangeboden. Daarnaast heb je een goede kans om college te krijgen van gerenommeerde internationale vakspecialisten, zeker als je naar prestigieuze universiteiten als Oxford, Cambridge of Princeton gaat. Vergeet ook niet dat er in elk vakgebied wel topinstituten zijn die erg mooi staan op je cv, zoals Yale voor een rechtenstudent of MIT (Massachusetts) voor de technici onder ons.

Een taal leren (en dan echt goed!)

Of je nu voor een Engelstalige studentenstad kiest, of liever studeert in pak ‘m beet Barcelona, Parijs of Heidelberg: een langere periode in het buitenland betekent een geweldige kans om vloeiend een tweede (of derde) taal te leren. Leuk hoor, zo’n Spaans voor dummies-boekje, maar je leert een taal pas echt spreken in de praktijk. En studeer je niet in een Engelstalig land, gebruik het Engels dan alleen als het echt niet anders kan. Probeer je eerst te redden in het Zweeds, Hongaars of waar-je-dan-ook-studeerts. Dat is niet alleen leerzamer voor jezelf, je zult zien dat het je ook punten oplevert bij de locals.

Face it: het is nu of nooit!

Natuurlijk, in theorie kan het altijd nog. Maar geloof me, als je straks die collegezaal hebt ingeruild voor een kantoor en de term ‘stufi’ een echo is uit het verleden, dan is het te laat. Partner, hypotheek, kinderen: te veel redenen om het niet te doen. En dan is het wachten op die midlifecrisis voordat je er een keer goed tussenuit gaat. Pak dus je kans nu het kan!

Persoonlijke ervaring

Last, but definitely not least: het is gewoon een fantastische ervaring. Punt.