In een studentenhuis wonen en een vluchteling als huisgenoot hebben. Voor de 31-jarige Jonas uit Duitsland is het inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Sinds kort woont hij namelijk samen met de 39-jarige Bakary, die uit Mali gevlucht is. Jonas is medeoprichter van het platform Fl├╝chtlinge Willkommen, dat zich inzet voor vluchtelingen die naar Duitsland komen.

Crowdfundingproject

Jonas en zijn huisgenoot Mareike Geiling hoorden dat Duitsland de grote stroom vluchtelingen niet aankon. Ze bedachten zich geen moment toen er een kamer in hun studentenwoning vrijkwam. Om de huur van de kamer te kunnen betalen startten zij een crowdfundingproject. Binnen een mum van tijd hadden zij genoeg geld bij elkaar om Bakary een jaar lang van onderdak te voorzien.

Meer dan 100 kamers aangemeld

Na dit overweldigende succes besloten de twee om het project groter aan te pakken. Ze lieten een website bouwen en er werd een sociaal werker met een uitgebreid netwerk van vluchtelingen en vluchtelingenorganisaties bij het idee betrokken. Mensen kunnen een kamer aanbieden, waarna de organisatie op zoek gaat naar een geschikte bewoner. Inmiddels zijn er meer dan tweehonderd kamers bij de website aangemeld.

In Nederland

Als het aan de oprichters ligt, wordt het project binnenkort ook naar Nederland uitgebreid. Momenteel zijn er gesprekken gaande in Nederland, Zwitserland en Oostenrijk. Volgens Jonas is het belangrijk dat we vluchtelingen als individuen gaan zien die een goede reden hebben om hun land te verlaten. Door het in huis nemen van deze mensen kunnen we dit hopelijk bereiken.