Uit cijfers van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat je als student jaarlijks zo’n 270 euro aan gas, water en licht verbruikt. Eigen schuld, dikke bult? Niet als het aan Marlon Mintjes van Milieu Centraal ligt.

Studentenkamer & levensstijl

Volgens Mintjes treft de student slechts ten dele blaam voor de oneconomische leefgewoonten. “De levensstijl van studenten gaat nu eenmaal gepaard met extra kosten. Iedereen leeft z’n eigen leven en hierdoor worden wasmachines en gasfornuizen nu eenmaal meerdere malen per dag gebruikt.” De woordvoerster benadrukt de lakse houding van verhuurders, die het energieverbruik binnen studentenhuizen onnodig opvoeren.

Opknappen die handel

Remco de Maaijer is Manager Strategie bij Stichting Studentenhuisvesting (SSH). Deze stichting verhuurt ruim 19.000 kamers en woningen aan studenten en kan dus meepraten over het exorbitante energiegebruik binnen studentenhuizen. De Maaijer stelt dat verhuurders het energieverbruik kunnen verlagen door betere isolatie aan te laten brengen in de woningen. “Vooral op het gebied van isolatie lopen studentenhuizen fors achter op koopwoningen.”

Nuance

Hoewel De Maaijer beaamt dat de verantwoordelijkheid van de verhuurder er weleens bij inschiet, wijst hij ook op de nalatigheid van de gemiddelde student. “Bij de SSH hebben we in het verleden een energiebesparingswedstrijd gehouden tussen studentenhuizen. Bij een aantal deelnemers namen we enorme besparingen waar; sommige huizen bespaarden wel 50% op jaarbasis. In de praktijk ligt de focus jammer genoeg minder op het milieu en vinden studenten het blijkbaar lastig om op eigen initiatief energiebewust te leven.”

__Stoor jij je ook zo aan het overmatige energieverbruik van je huisgenoten, óf krijg je je kamer simpelweg niet warm gestookt? Kijk dan eens in onze database naar de nieuwste kamers bij jou in de buurt! __