Het vinden van een kamer is een hele operatie, zeker in populairdere studentensteden. Maar zodra je er eentje hebt begint het geregel pas echt. Om je een beetje op weg te helpen heeft Kamers.nl een overzicht gemaakt van de belangrijkste zaken die je moet regelen wanneer je op kamers gaat.

 • Lees je huurcontract goed door

  De eerste belangrijke stap voordat je je paleisje betrekt betreft het doornemen van het huurcontract. Wees alert op kleine lettertjes –maar nog alerter op letters die ontbreken. Lees je iets wat je niet vertrouwt, of wat je vindt dat er nog toegevoegd zou moeten worden, trek dan tijdig aan de bel.

 • Betaal je borg

  Voor veel studentenkamers geldt dat je borg moet betalen. Vergeet deze dus niet tijdig over te maken aan je huisbaas. Bovendien is het verstandig om je kamer goed met foto’s vast te leggen. Zo voorkom je dat je achteraf je portemonnee hoeft open te trekken voor een buts die 10 jaar geleden aangebracht is.

 • Vraag huurtoeslag aan

  In sommige gevallen kun je aanspraak maken op huurtoeslag. Controleer dit tijdig via de website van de Belastingdienst en voorkom dat je onnodig veel geld betaalt! Of je recht hebt op huurtoeslag hangt onder meer af van je inkomen en je woonvorm.

 • Schrijf je in bij je gemeente

  Voorkom een grote boete door je tijdig in te schrijven bij je nieuwe gemeente. Als je voor de eerste keer een kamer betrekt kun je zo bovendien aanduiden dat je recht hebt op een beurs voor uitwonenden. Om je in te schrijven heb je een ondertekend huurcontract nodig, vergeet deze dus niet mee te nemen.

 • Pas je stufi aan

  Voor niets gaat de zon op, en dat geldt al helemaal in huisbazenland. Als kamerbewoner heb je dan ook recht op een studiebeurs voor uitwonenden. Deze kun je aanvragen via DUO. Ook hiervoor geldt: wees er tijdig bij!

 • Sluit een inboedelverzekering af

  Op kamers deel je je gezamenlijke ruimten niet alleen met huisgenoten, maar zo nu en dan ook met vrienden van huisgenoten. Aangezien je niet in kunt staan voor de ‘vrienden van’, moet je rekening houden met de mogelijkheid dat er spullen uit je nederige stulpje kunnen worden gestolen. Of dat je dronken huisgenoot een keer de deur niet achter zijn/haar billen sluit bij vertrek. In dat geval is het fijn wanneer je een inboedelverzekering hebt afgesloten die de geleden (financiële) schade voor je dekt.