Uit onderzoek van de Europese commissie blijkt dat uitwisselingsstudenten het liefst in Groningen studeren. Hoe komt dat, en waar willen we zelf het liefst naartoe?

Groningen neusje van de zalm

Groningen is veruit de populairste stad bij uitwisselingsstudenten. Dat komt onder meer doordat de universiteit van Groningen erg haar best doet om buitenlandse studenten met elkaar te verbinden. “We maken per land en studie groepen aan op Facebook”, aldus Jessica Winters, Coördinator Marketing van de Rijksuniversiteit Groningen.

Maastricht op nummer twee

De Groningse studentenstad wordt op de voet gevolgd door Maastricht. Deze uni bedient zich echter van een ander uitgangspunt om gewild te blijven bij de buitenlandse student. “Wij zijn niet van de fun en feesten, en proberen academische toeristen zelfs te mijden”, zegt Lilian Ploumen, Hoofd International Relations Office. Volgens Ploumen hanteren zij strikte toelatingscriteria om het kaf van het koren te scheiden, en laten zij studiegroepen intensief samenwerken om uitval tot een minimum te beperken. Bovendien is Engels de standaard voertaal in Maastricht, wat de lessen zeer toegankelijk maakt.

Dutch student favors the UK

Nederlandse studenten kunnen met een Erasmusbeurs in een ander land studeren. Voor hen is Engeland de populairste bestemming. Denk overigens niet dat iedereen een bezoekje aan Cambridge brengt, want deze universiteit hanteert zeer strikte toelatingseisen. Omdat Engelse universiteiten bekend staan om hun goede onderwijs nemen veel studenten ook genoegen met een studie aan één van de andere universiteiten.

Weet jij al waar je gaat studeren, en ben je nog op zoek naar een kamer? Bekijk dan eens ons kameraanbod op de website of plaats een gratis (!) oproep in onze oproepenrubriek!