Van de 16.000 nieuw geplande studentenwoningen die op de planning staan om voor 2016 gebouwd te worden zijn er inmiddels 8.000 opgeleverd. Goed nieuws dus voor kamerzoekend Nederland!

Nieuwe studentenkamers

In november 2011 spraken sociale studentenhuisvesters, hogescholen, universiteiten en steden met het ministerie af om tot 2016 16.000 extra studentenkamers te bouwen. Inmiddels is besloten om deze doelstelling te verhogen naar 16.302 exemplaren. De nieuwe kamers worden enerzijds verwezenlijkt middels nieuwbouwprojecten, en anderzijds via het ombouwen van leegstaande kantoren.

Vorderingen

Volgens minister Stef Blok van het Ministerie van Wonen loopt de bouw van studentenkamers momenteel voor op schema. Het afgelopen jaar zijn er ruim 3.000 nieuwe kamers opgeleverd. Met nog eens zo’n 3.800 woonruimtes in aanbouw en 4.400 exemplaren in voorbereiding lijkt er weinig het behalen van de doelstellingen in de weg te staan. Bovendien zijn er ook nog commerciële partijen die kamers aanbieden, zo stelt Blok, die het heersende kamertekort eveneens doen inperken.

Scepsis

Tom Hoven (voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond) reageert argwanend op Bloks’ positieve woorden. Dat er 3.800 woningen in aanbouw zijn, garandeert namelijk niet dat deze uiteindelijk ook worden opgeleverd. Volgens Hoven halen dit type projecten regelmatig de eindstreep niet.