De hospiteeravond: een gevreesd én belangrijk evenement in menig studentenbestaan. Opmerkelijk genoeg bepaalt wat je zegt tijdens zo’n avond uiteindelijk voor maar 7% welke indruk je achterlaat; de overige 93% communiceer je met je lichaamstaal. In dit artikel lees je hoe je -met wat kleine aanpassingen- een verpletterende indruk maakt op je potentiële huisgenoten!

Lichaamssignalen tijdens je hospiteeravond

Hospiteren is een spannende aangelegenheid; het is dan ook niet vreemd dat je nerveus bent tijdens je ontmoeting met je potentiële huisgenoten. Dat je nerveus bent hoeft echter niet te betekenen dat je als een stresskip over hoeft te komen. Door je bewust te zijn van je lichaamstaal kun je -ondanks je zenuwen- alsnog eenvoudig een enthousiaste en geïnteresseerde indruk maken tijdens de hospiteeravond.

In dit artikel heeft de redactie van Kamers.nl nuttige tips voor je verzameld waarmee je gegarandeerd een goede eerste indruk maakt!

 • Hospiteertip 1: Geef een handdruk die even stevig is als die van de ander.

  Door een slappe hand te geven maak je een onzekere indruk. Met een bottenkraker loop je daarentegen het risico dat je je potentiële huisgeno(o)t(en) onbedoeld intimideert. Ga daarom voor een gulden middenweg en pas je aan de ander aan.

 • Hospiteertip 2: Kijk je gesprekspartner minstens 60-70% van de tijd aan.

  Onderzoek heeft aangetoond dat mensen sneller een klik krijgen met iemand die regelmatig oogcontact maakt. Ook worden ‘veelkijkers’ achteraf als betrouwbaarder beoordeeld dan hun oogluikende concurrenten. Maak van deze wetenschap gebruik door tijdens het hospiteren bewust je gesprekspartner wat vaker aan te kijken dan je gevoelsmatig zou doen. Vergeet overigens niet om af en toe weg te kijken; met een priemende blik kun je iemand intimideren!

 • Hospiteertip 3: Spiegel de lichaamsstaal van je gesprekspartner.

  Door lichaamstaal te spiegelen stel je de ander beter op z’n gemak. Leunt je gesprekspartner naar voren tijdens het praten? Doe dit dan na. Je kunt een goede vibe creëren door dit uitgangspunt ook toe te passen bij handgebaren, zithoudingen en zelfs praatsnelheid. Waak er wel voor dat je alleen positieve signalen spiegelt; door iemands verveelde leun te kopiëren kom je ook zelf verveeld over.

 • Hospiteertip 4: Zit rechtop.

  Zou jij zelf enthousiast worden als je gesprekspartner de gratie van een zak aardappelen heeft tijdens een hospiteeravond? Wij in ieder geval niet. Ga dus altijd voor een actieve zithouding, hoe lang de hospiteeravond ook duren mag.

 • Hospiteertip 5: Lopen is het nieuwe rennen.

  De hospiteeravond zit erop. Je gesprek liep lekker, niet zo lekker, of misschien zelfs helemaal niet. Hoe dan ook is het einde van een hospiteeravond altijd wat ongemakkelijk. Bedwing een eventuele drang om naar de deur te stormen, en wandel rustig naar de deur. Door je zenuwen te bedwingen laat je een rustige, sociale indruk achter op de bewoners.

 • Hospiteertip 6: Glimlach voordat je de deur achter je sluit.

  Deze tip geldt voor de vrouwelijke hospiteerders in het bijzonder. Experimenten met verborgen camera’s hebben namelijk aangetoond dat mannen bij afscheid altijd het vrouwelijke achterwerk inspecteren –ongeacht of ze de voorkant nu aantrekkelijk vonden of niet. Glimlach daarom nog even vriendelijk voordat jullie de deur achter je dichttrekken dames, als je niet alleen om je achterste uitgekozen willen worden.

Ben je enthousiast geworden van deze tips, maar ben je nog niet uitgenodigd voor een hospiteeravond in een studentenhuis? Neem dan vooral even een kijkje naar het kameraanbod bij jou in de buurt!