Je blauw betalen aan zogenaamde ‘bemiddelingskosten’ is binnenkort verleden tijd. Het nieuwe wetsvoorstel van Opstelten en Blok steekt hier namelijk een stokje voor.

Op kamers

Totnogtoe mochten bemiddelaars zoals bijvoorbeeld verhuurmakelaars zowel verhuurders als studenten aanslaan voor bemiddelingskosten, wanneer ze voor beide partijen hadden opgetreden. Dit heeft in het verleden echter nogal eens tot excessen geleid. Zo werden studenten soms al aangeslagen als ze alleen maar een contract tekenden en deden huisjesmelkers zich zelfs voor als een bemiddelingsbureau om extra te kunnen cashen.

De bron van het kwaad

De oude wet heeft voor veel nodeloze aanbetalingen gezorgd, maar is oorspronkelijk in het leven geroepen om de markt te redden. Niet-commerciële bemiddelingsbureaus dreigden destijds namelijk over de kop te gaan als alleen de verhuurder voor de bemiddelingskosten op mocht draaien. Door de kosten te verdelen tussen huurder en verhuurder probeerde de overheid te voorkomen dat verhuurders buiten de bureaus om hun aanbod gingen verhuren. De bemiddelingsbureaus dienden als het primaire verzamelpunt van het woningaanbod, en het vinden van een kamer zou zonder hen een stuk lastiger zijn geworden.

Websites als Kamers.nl bieden uitkomst

Inmiddels is het 2014, en zijn er diverse kamerwebsites waarop je als student terecht kunt om het kameraanbod te vergelijken. De overheid vindt daarom de tijd rijp om de niet-commerciële bemiddelingsbureaus niet langer de hand boven het hoofd te houden, en de regel af te schaffen.