Iedere student kent wel een student die ermee te maken heeft gehad, óf kan er zelf over meepraten: huisjesmelkers. Maar wanneer is een huisbaas nu precies een huisjesmelker, en wat kun je zelf doen als jij en je huisgenoten slachtoffer dreigen te worden van malafide praktijken?

Rode vlaggen-top-4 voor huisjesmelkers

Je huisbaas heeft –net als iedere andere verhuurder- naast rechten een aantal verplichtingen waaraan deze moet voldoen. In ruil voor de (fikse) huur die je maandelijks betaalt, zal de huisbaas de woning moeten onderhouden en je ‘rustig woongenot’ moeten verschaffen. Als je huisbaas dus het bovenliggende pand verhuurt aan brassende studenten met een passie voor tapdans, dan zal hij actie voor je moeten ondernemen als je aangeeft daar last van te hebben.

De negatieve ervaringen die studenten hebben met huisjesmelkers hebben veelal betrekking op afzonderlijke gebeurtenissen, waarbij er met de pet gegooid wordt naar verantwoordelijkheden. Over het algemeen kun je je bij de onderstaande punten terecht afvragen of je huisbaas wel zuivere koffie schenkt:

1. Je huisbaas is een doe-het-zelver met twee linkerhanden.

Huisjesmelkers zijn echte vrekken, en laten hun ware aard zien als er onderhoud moet worden gepleegd. Dat betekent dat je zelfs bij ernstige defecten aan je studentenwoning kunt rekenen op een bezoek van een ‘handige kennis’, ‘the boss himself’, of zelfs helemaal niemand om je probleem op te lossen.

2. Je huisbaas wordt agressief als je ‘m confronteert met een verschuldigd geldbedrag.

Succesvolle huisjesmelkers zijn over het algemeen geen kleine jongens. Als je ze confronteert met geld dat ze je verschuldigd zijn, dan zullen ze dus in de regel defensief (of zelfs agressief) reageren. Ook als je gewoon in je recht staat, kan zo’n agressieve reactie ervoor zorgen dat je voortaan wel twee keer nadenkt voordat je over verschuldigd geld begint.

3. Je huisbaas staat iedere keer onaangekondigd binnen.

Een veelgehoorde klacht over malafide huisbazen is dat ze te pas en te onpas de deur plat lopen bij hun huurders. In sommige gevallen is er zelfs niemand thuis als de huisbaas binnen is geweest. Dit kan betekenen dat de spullen in de gezamenlijke ruimte maandag opeens verplaatst zijn terwijl er in het weekend niemand thuis was, maar ook dat je achteraf merkt dat er iemand op je kamer is geweest.

4. Vertrekkende studenten krijgen nooit hun borg terug.

Als je verhuurder een huisjesmelker is, dan heb je een heel groot risico dat je je borg niet terug krijgt na je vertrek. Die borg bedraagt toch al gauw een maand huur, soms zelfs een dubbele huur wanneer je twee kamers huurt. Hoe professioneel afgewerkt je je kamer ook achterlaat, je huisbaas zal toch een gaatje vinden om jouw geld in z’n eigen zak te houden.

Wat kun je zelf doen?

Is jouw huisbaas een huisjesmelker, en pluk jij daar de zure vruchten van? Hieronder staan tips waarmee je de schade kunt beperken, of zelfs voorkomen. Voor alle tips geldt wel: wees voorbereid op een flinke tegenwerking en veel heisa. Om het op te nemen tegen een malafide verhuurder moet je stevig in je schoenen staan en een lange adem hebben.

Slecht onderhoud

De termijn waarbinnen een gemeld gebrek moet worden gerepareerd is 6 weken. Het probleem is wel dat je bij overschrijding van deze grens langs een rechter zult moeten om je recht te halen, omdat de huurcommissie alleen ingeschakeld kan worden wanneer je niet-geliberaliseerd huurcontract hebt afgesloten. Het wil echter wel eens helpen om bij dit type huisbaas (vriendelijk) het idee voor te leggen om de klus door een professioneel bedrijf te laten oplossen, en dan de rekening te sturen. Dit kan voor je huisbaas een goede reden zijn om toch wat harder voor je te gaan lopen.

Ongewenste bezoekjes

Voor dit type bezoeken is er een gerechtelijke term: huisvredebreuk. Je huisbaas mag namelijk nooit onaangekondigd jullie woning binnen lopen. Wanneer je je huisbaas in eerste instantie vrijwillig binnenlaat en deze achteraf weigert om weg te gaan, dan valt dat ook onder huisvredebreuk. Huisvredebreuk is strafbaar, voor meer informatie over dit thema kun je ook eens kijken in onze uitleg over huisvredebreuk.

Geld & agressie

Wanneer je vooruitzicht hebt op een lastige huisbaas hebt die moeilijk doet over borg, dan kan een goede voorbereiding het halve werk zijn. Documenteer vooraf ieder hoekje en kiertje van je kamer met een fototoestel, zodat de huisbaas later niet onterecht kan beginnen over nieuwe gebreken. Doe dit nog voordat je kamer volstaat, zodat het aannemelijker is dat de foto gemaakt is ten tijde van je intrek. Als je pas laat na je intrek bemerkt dat er wel erg weinig huisgenoten vertrekken met hun borg, zul je je borg op creatievere manieren moeten veiligstellen. Laat een student Recht een officieel (ogend) document opstellen, waarin je aankondigt wanneer je vertrekt, en welke kosten je nog terug verwacht te krijgen. Stuur het document uiteraard aangetekend. Je kan het echter ook creatiever aanpakken: student Jette kreeg haar borg ooit terug door de moeder van de huisjesmelker te bellen en haar beklag te doen!