Hoe vreemd is het dat studenten die op kamers wonen geen huurtoeslag krijgen? Onlangs besloot GroenLinks een oproep te doen tot het verstrekken van deze toeslag aan uitwonende studenten. Want nog steeds moeten veel studenten de alsmaar stijgende huur uit eigen portemonnee betalen. In veel gevallen overstijgt de huur van de kamer zelfs de maandelijkse basisbeurs. En vergeet niet, de huurtoeslag is bedoeld voor huurders die een bijdrage nodig hebben om de huur te kunnen betalen. Hmmm, klinkt bekend?

Zelfstandige woonruimte

Momenteel komen alleen studenten in aanmerking voor huurtoeslag als ze zelfstandig wonen. Dus woonruimte met eigen badkamer, keuken, toilet en voordeur. Maar een eenvoudige kamer kost tegenwoordig ook al honderden euro’s. Voor een kamer in Amsterdam betaal je bijvoorbeeld al snel 500 euro. En dat terwijl de basisbeurs voor een uitwonende student 270 euro per maand bedraagt. Is Amsterdam duur? Dat ook. Maar dan nog. Landelijk ben je momenteel gemiddeld 340 euro per maand kwijt voor een studentenkamer. Dat is nog steeds meer dan de basisbeurs.

Studentenkamers bouwen

Sommige mensen zullen gelijk denken: ‘Wie gaat dat betalen dan, al die extra huurtoeslag?’ Daar heeft GroenLinks wel een antwoord op. Zo stelt Kamerlid Jesse Klaver dat het toekennen van huurtoeslag aan studenten die op kamers wonen waarschijnlijk zo’n één tot twee miljoen extra gaat kosten. Dit geld kan weer bespaard worden doordat het bouwen van studentenkamers veel goedkoper is dan het bouwen van bijvoorbeeld studio’s. Wanneer een besluit wordt genomen over de uitbreiding van de huurtoeslag, is nog niet bekend.