Als student zal je soms meemaken dat je adresgegevens nogal vaag zijn: 5 C kamer II b of 3 hoog 6de kamer rechts. Het hoort een beetje bij het studentenleven, zou je denken. Niet als het aan de meeste grote gemeenten ligt zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen. Zij willen af van de onduidelijke achterkameradressen en gaan alle studentenkamers van een woning of etage op dezelfde hoop gooien. Eén adres dus voor verschillende kamers. Handig of juist nog verwarrender?

Adres kwijt, huurtoeslag kwijt?

Studentenhuisvester Kences is niet overtuigd. Het veranderen van deze adressen gaat volgens Vincent Buitenhuis van Kences veel problemen opleveren. Denk aan het zoekraken van adressen waardoor huurtoeslag of verzekeringen niet meer aan de juiste adressen worden gekoppeld. Zo’n 20.000 studenten lopen volgens hem de kans dat hun gegevens straks kwijtraken.

Tijdelijk register

Wat is de beste aanpak? Het plan is nu om de kamers waarvan de adressen veranderen in een tijdelijk register op te slaan. Zo kunnen diensten zoals de Belastingdienst, Dienst Uitvoering Onderwijs en andere overheidsdiensten bij onduidelijkheden de oude adressen nog terugvinden. Je moet er niet aandenken dat je stufi wordt stopgezet omdat je adresgegevens niet meer kloppen.

1 januari 2016

De adreswisseling zal op 1 januari 2016 plaatsvinden. Je hebt dus nog alle tijd om een gedetailleerd verhuiskaartje te versturen. Misschien verstandig om er ook één naar Dienst Uitvoering Onderwijs te sturen. Voor het geval dat...