Er is weer hoop voor de studenten die de komende jaren op zoek gaan naar een kamer. Volgens brancheorganisatie Kences neemt de kamernood tot 2021 af en zal het dus makkelijker worden voor studenten om een kamer te vinden. Reden hiervoor is dat het aantal beschikbare kamers harder groeit dan het aantal studenten. Kences denkt dat de kamernood vanaf 2016 duidelijk af zal nemen.

Woonsector

Blijkbaar is Kences niet onder de indruk van de storm die waait in de woon- en bouwsector. De bouw ligt stil, corporaties zijn op z’n zachtst gezegd totaal niet happig op nieuwe investeringen en ondertussen ruziet de Tweede Kamer gestaag door over wetsvoorstellen, woonakkoorden en onduidelijke maatregelen.

18.000 studentenkamers

Voor 2012 zullen er 18.000 studentenkamers bijgebouwd moeten worden om te voldoen aan de vraag naar kamers. Het aantal studenten zal ondertussen met 48.000 toenemen. Vooral in het aantal kamers in Amsterdam zal flink moeten toenemen want in deze studentenstad groeit het aantal studenten razendsnel, de komende jaren zullen er 12.000 studenten bijkomen.

Uitwonende studenten

Het onderzoek van Kences maakte verder duidelijk dat tweederde van uitwonende studenten toilet, keuken en badkamer deelt met huisgenoten. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer met gedeelde voorzieningen is 346 euro per maand. Een veel kleiner deel van de studenten op kamers, namelijk 11%, beschikt over een kamer met eigen toilet, keuken en douche. De gemiddelde huurprijs ligt natuurlijk een stuk hoger: 457 euro per maand. Een opvallende 22% van de studenten woont in een gewone woning en betaalt gemiddeld 540 euro per maand.