De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) luidt de noodklok over het kamertekort in Nederland. Het zal geen verrassing zijn dat kamers in Amsterdam vrijwel onmogelijk zijn te vinden. Maar ook andere studentensteden bieden studenten weinig mogelijkheden om op kamers te gaan. Vandaag belichten we studentenstad bij uitstek Leiden. Het kamertekort in deze stad is momenteel 3650 studentenkamers. Zal het tekort worden opgelost of wordt het alleen maar erger.

Studentenstad Leiden

Leiden is van oorsprong altijd een belangrijke studentenstad geweest. De universiteit en hogescholen hebben hun waarde bewezen. Ook de vele studentenverenigingen bewijzen dat Leiden voor studenten het walhalla is. Alleen wordt het steeds moeilijker om hier een geschikte kamer in Leiden te vinden.

Kamers bij de Leidse Schans

Uit onderzoek van de LSVb blijkt dat het huidige tekort 3650 kamers telt. Het gaat hier om 1350 onzelfstandige kamers, 1900 zelfstandige kamers, 300 zelfstandige koopkamers en 100 overige kamers. Er liggen wel projecten op tafel en enkele zijn ook al in ontwikkeling. Bedoeling is dat het tekort in 2015 zal zijn weggewerkt. Dat lijkt vooralsnog onmogelijk. Veel zal afhangen van de voltooiing van het project bij de Leidse Schans. Hier worden 1900 kamers bijgebouwd.

Halvering kamertekort

Voor Leidse studenten zal het totdat de kamers bij de Leidse Schans zijn afgebouwd lastig blijven om een kamer te vinden. De LSVb gaat ervan uit dat tot 2015 het tekort rond de 3650 kamers zal liggen. Lukt het om de Leidse Schans af te krijgen, dan zou dat een halvering van het tekort betekenen. Dus fingers crossed!