De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vreest met grote vrezen voor een groot aantal studenten die op zoek zijn naar een studentenkamer. Werd in 2011 nog afgesproken om voor 2016 16.000 kamers bij te bouwen, nu is het nog maar de vraag hoeveel er werkelijk afgebouwd en verhuurd zullen worden. Studentenhuisvesters en investeerders willen eerst duidelijkheid over wat er gaat gebeuren met het huidige woningwaarderingsstelsel voordat ze besluiten nieuwe kamers te bouwen. De bouw loopt inmiddels een jaar achter op schema.

Duidelijkheid op Prinsjesdag

Op 17 september zal bekend worden gemaakt wat de plannen zijn van het huidige kabinet. Het is dan namelijk Prinsjesdag. Wordt er gesleuteld aan het woningwaarderingsstelsel of niet? Aan de hand van dit systeem worden de huurprijzen bepaald. Om in 2016 het gestelde doel van 16.000 kamers te halen, zal er nog flink moeten worden bijgebouwd. Vooral in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Delft en Leiden is de nood hoog.

Vraag naar kamers groeit explosief

De teller staat momenteel op 9700 kamers. Deze zijn afgebouwd of in aanbouw. Voor 3600 kamers liggen plannen klaar maar is nog niet begonnen met de bouw. Voor de overige kamers is nog niets gepland. Door alle perikelen rond de Tweede Kamer en de onduidelijkheid over de woningmarkt loopt de bouw inmiddels een jaar achter terwijl de vraag naar kamers explosief groeit. De LSVb hoopt dan ook dat na Prinsjesdag een flinke inhaalslag zal worden gemaakt.