Ben je student en heb je opgegeven dat je uitwonend bent terwijl je stiekem nog dagelijks geniet van een lekkere prak bij mam en pap thuis? Dan is het oppassen geblazen! Het afgelopen jaar zijn namelijk 1742 studenten gepakt die precies hetzelfde deden. Bovendien heeft minister van Onderwijs Bussemaker DUO en gemeenten gevraagd nóg intensiever te controleren op deze vorm van fraude.

Studiefinanciering

Elk risico heeft een voordeel. Studenten die (daadwerkelijk) uitwonend zijn en studeren op HBO- of universitair niveau krijgen maandelijks 272 euro aan studiefinanciering op hun rekening gestort. MBO-studenten op kamers ontvangen 251 euro. Woon je thuis? Dan ontvang je slechts 77 of 97 euro, afhankelijk van je studieniveau. Tel uit je winst.

Groot risico

De pakkans is wel bijzonder hoog, zeker nu er bijzonder intensief wordt gezocht naar frauduleuze studenten. Het afgelopen jaar werden 3500 studenten onder de loep genomen, de zogeheten risicoprofielen. Daarvan bleken 1742 studenten niet uitwonend te zijn. 50% liep dus keihard tegen de lamp.

3000 euro boete

En de sanctie? Al het geld terugbetalen dat teveel is ontvangen plus een boete die kan oplopen tot 3000 euro. Voor studenten geen kattenpis. In totaal is het afgelopen jaar met de controles voor 12 miljoen binnengeharkt.